|
Jak Stana można tak negatywnie oceniać to mi się w głowie nie mieści. Gość miał właściwie tylko dwa okienka i nie dość że wzmocnił Wisłe po masowych odejściach przed swoim przyjściem, to jeszcze zarobił pieniądze. Ktoś pisze że zawodnicy mają wysokie kontrakty, ale po pierwsze w Warszawskich klubach płacą więcej od nas po drugie ci co mają najwyższe kontrakty mają krótkie umowy.
Pierwsze okienko:
Branco i Boukhari, ok szrot, ale to trudno właściwie mówić o okienku, sprowadzeni tylko dlatego, że nagle się okazało że Kapka zrobił taką rewolucje że piłkarzy do grania nam właściwie brakuje. W dodatku Branco to już przychodził po okienku, jak już nikogo normalnego nie można było wziąść.
Drugie okienko:
Sprowadzenie Meliksona, Genkova, Jaliensa, Pareiki. Każdy z nich był wzmocnieniem i to właśnie dzięki Staszkowi zdobyliśmy tytuł mistrzowski. CZy oni dużo kosztowali? Nie powiedziałbym. Po pierwsze Staszek sam wygenerował środki na te transfery poprzez sprzedaż. Po drugie Sergiej za darmo i to nasz najlepszy bramkarz od lat, Melikson tyle co Jirsak a w sezonie mistrzowskim absolutna gwiazda, Jaliens z takimi papierami każdy dyrektor sportowy w Polsce by chciał go sprowadzić jeśli miałby okazje, Genkov za te 0,5 mln euro trudno mi sobie wyobrazić byśmy sprowadzili kogoś lepszego, w dodatku bardzo ważne gole nam strzelił dające mistrza. Nawet Sivakov był w miare wporządku.
trzecie okienko (tu mam mieszane uczucia):
Jovanovic - perspektywiczny i w przyszłości można zarobić
Iliev - solidny dżoker jak dla mnie, nic ponadto z taką kontycią
Lamey - jak na rezerwowego solidny, ale jednoczesnie za drogi w utrzymaniu
Biton - przypominam, że to dopiero nasza bodaj trzecia opcja była na pozycje napastnika
Diaz - solidny i niedoceniany według mnie
Nunez - z wieloma wadami, ale nie aż tak słaby jak niektórzy go oceniają
Te okienko widać że została zmieniona polityka w stosunku do poprzedniego okienka na sukces tu i teraz i rzeczywiście byliśmy blisko od tego sukcesu. Niestety tylko jeden zawodnik rokuje z tego składu, bo reszta stara lub wypożyczona.
czwarte okienko - tu już zero kasy i zablokowanie jakichkolwiek dzialań.
Podsumowując: rewelacyjne drugie okno jakiego w Polsce nie przeprowadził żaden klub od wielu lat. Trzecie okno już gorsze nastawione na szybki sukces. Należało dać dla Stana teraz jeszcze z jedno okienko by zrobić korekte z obecnym składem zważywszy że już nie będziemy walczyć o LM, to i transfery by pewnie zrobił zawodników bardziej perspektywicznych. Trzeba też jeszcze dodać o trzech rzeczach:
- transfery jakie robił były zawsze na czas. Właściwie przed LM każdy zawodnik już solidnie pracował z drużyną na obozach. Pamiętacie Bednarza i jego transfer Kirma bodaj 3-4 dni przed Levadią, a Alvareza dopiero po Levadii.
- Przygotowanie na każdą pozycje po kilku zawodników przecierz na początku do ataku miał przyjść do nas Serb który dużo goli strzelał w SEgunda Division, ale w ostatniej chwili wybrał Chiny to niemal od razu zakontraktowano Bitona. Nie było tak że jak się z kimś nie dogadali to całye okno w ....u tylko byli już przygotowani w zanadrzu zawodnicy z planu B, C itd.
- brak komprommitujących testów
|