Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.03.2012, 19:20
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Żadnej kropki nad i !

Na 10 meczów 5 zwycięstw i 5 porażek - oto współny dorobek Maaskanta/Moskala z "pięknym stylem" na naszym stadionie.

Tak badziewnie (przegrane na swoim bosiku 50%) to było chyba przed Cupiałem. Tu były same kropki

Gdyby to było chociaż 5 wygranych i 4 remisy + 1 porażka - wtedy moze miałoby to sens. Tutaj graliśmy jak Widzew albo Górnik Zabrze na swoim stadionie.

Ten styl był bezproduktywny. Owszem, piłkarze ładnie utrzymywali się przy piłce, ale na swojej połowie. Sytuacji było z tego tyle co kot napłakał. Klepanie piłki klep, klep, klep, klep, klep - jednostajnie na swojej połowie.

Nie znaczy że teraz gramy ładnie. Uroda gry to nie kryterium, zwłaszcza teraz kiedy dzięki "ładnej" grze jesteśmy w dupie w lidze. Nie znaczy że pomysł Probierza przyniesie efekty. Ale Probierz musiał odejść od stylu który przerasta naszych kopaczy. Poza Meliksonem dla wszystkich piłkarzy to magia.

Ja Probierza rozliczę z punktów, nie z ładnej gry. Ile punktów zdobędzie na koniec sezonu. To jest teraz ważne.
Jasne że trzeba nam punktów, ale to nie jest temat. Tematem jest jak grać żeby wygrywać. Zwłaszcza kiedy przeciwnik jest cofnięty. Łatwiej jest podać do napastnika, tak żeby nie stracił, po ziemi z kilkunastu metrów niż górą z kilkudziesięciu. Tylko ten napastnik musi się urwać a podający zagrać mu w tempo po ziemi na nogę dalszą od obrońcy. Jeżeli napastnik nie jest kaleką i piłka mu nie ucieknie na dwa metry, obrońca może tylko faulować, więc idzie mu do pomocy drugi zostawiając swoją strefę. Co w konsekwencji stwarza atakującym w tej strefie przewagę. Wystarczy żeby napastnik kopnął w tą strefę piłkę i jest okazja na gola. Proste jak drut. Kiedy mamy piłkę choćby w okolicach linii środkowej to kilkunastometrowym podaniem po ziemi czyli mam nadzieję czynnością wykonalną dla polskiego ligowca możemy się znaleźć w odległości strzału. Jedna poprawka i jest pole karne. Ta się gra najłatwiej ale trzeba biegać. Probierz proponuje nie wiadomo co, ale może się uda. Pytanie na kogo to wystarczy.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.03.2012 o godz. 20:40.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując