Bobek90 napisał(a):

1) Tego ze przez zacietrzewienie religijne (w pewnych okresach) "przegralismy" na rzecz Rosji ludnosc kresow to tez juz nie wspomnisz.
2) O tym ze kosciol blokowal nauke w poprzednich wiekach tez nie wspominasz.
3) Tego ze kosciol mial ogromny i niezasluzony majatek za ktory np. mozna byloby zorganizowac profesjonalna armie (zadnego "bronienia Czestochowy") nie wspomnisz.
|
Prosiłbym o doprecyzowanie działań Kościoła, przez które przegralismy "Ludność kresów" bo teza jest wręcz fantastyczna....
Przez blokowanie nauki rozumiesz, co

Index ksiąg zakazanych

Kościół miał majątek - ale dlaczego niezasłużony

? Ukradł go czy jak

? jeżeli Magnat dał donacje na Kosciół czy ufundował Klasztor to dlaczego niezasłużone

?
Rozumiem, że jak Ty dostaniesz darowiznę to też jest ona niezasłużona

?
Bobek90 napisał(a):

|
Nie, to ty nie zrozumiales mojej wypowiedzi. Kaczynski zasugerowal ze nie ma alternatywy dla "wartosci kosciola". No to ja zwracam uwage ze jest, bo są kultury w ktorych kosciol mial minimalne znaczenie, i, uwaga, sa rozwiniete. Nie wiem, moze poprostu to ty nie zrozumiales wypowiedzi Kaczynskiego? Mu nie chodzilo w niej o religie jako taka, tylko o kosciol. Tak po prostu...
|
No cóz, żyjemy w takim kraju w takim regionie, że Wartości Chrześcijańskie stanowią czy Ty tego chcesz czy nie chcesz korzenie naszej cywilizacji, podobnie jak część tradycji Starożytengo Rzymu...
Rozumiem, że chcesz zaproponować inne kultury, gdzie Kościół ma minimalne znaczenie i uwaga są rozwinięte ..... Tzn jakie - chodzi Ci o Bahrajn czy ZEA

?
Bobek90 napisał(a):

|
Żadne gadanie typu "wartosci koscielne jaka jedyna alternatywa" bo rzygam od tego.
|
Ale dlaczego te rzygi rzucasz na forum - rzygaj do woli po całym swoim pokoju, do łózka, na monitor, i gdzie Ci przyjdzie do głowy - ale nie na forum proszę.....