AS82 napisał(a):

Jak to dobre stosunki Papieży z Piastami ,przecież sami tutaj mówiliście ty, orzeu czy Drozd ,że nie ma takiego czegoś jak dobre stosunki w polityce ,liczą sie interesy i zyski ,tak było w przypadku spotkania Tusk - Putin . Czyli w jednych relacjach miedzy-panstwowych sa bezinteresowne relacje a w innych nie. Co do znajomośći historii, to w kilku zdaniach opisalem sytuacje z czasów panowania Łokietka , ty natomiast okres 300 lat zmieściłeś w jednym zdaniu nie podając żadnych szczegółów.
Dziwne ,że tak nie tłumaczysz Wałęsy ,że popełnił błąd tymbardziej ,że po jego rzekomych donosach do SB był Sierpień 80' gdzie Wałęsa po mistrzowsku rozgrywał komuchów podczas rozmów dwu-stronnych w stoczni.
Co do zasług JP2 ,Sapiechy czy Wyszyńskiego to jest jeden i ten sam okres czyli PRL ,już pisałem ,że Kościół i spoleczenstwo polskie miało tego samego wroga.
Masz jakiś bilans tych zysków i strat z działalności kleru w Polsce , bo jak ja patrze na ostatnie 20-lecie to widze wynik Kościół 100 > 0 Polska .Bogactwo ,przepych ,przywileje i władza.Dbanie o swój własny interes. A to ,że powstała partia Palikota która za 1wszy punkt swojego programu ma to żeby przyhamować Kościół w Polsce,to najlepszy dowód na to ,że mam rację.
|
Nie rozśmieszaj mnie z tym powstaniem partii Palikota jako odpowiedz na działania Kościola w Polsce . Zawsze była taka partia i nazywała się raz PPR potem PZPR a na końcu SLD. Problem z tym że wielu nie pasowała etykietka komucha który mordował innych Polaków i powstanie partii palikota było jak gwiazdka z nieba li tylko zmiana szyldu - a 3/4 to osoby z SLD i wszelkiej masci środowisk około komunistycznych i to Urban,Nowicka,Biedroń,redakcja Faktów i Mitów etc.. Zmiana logo i jedziemy dalej.
Oczywiscie że streściłem kilka wieków piastowskich w kilku zdaniach ale uważam pewne rzeczy za oczywiste a temat jest długo i bo pewne stosunki na przestrzeni lat byly zmienne ale zdecydowanie suma sumarum na plus .jeśli masz odmienne zdanie możemy podyskutować