wislak68
Dobra, widze ze nie ma sensu kontynuowac dyskusji z toba bo jedyne co potrafisz to napisac:
a) blaznisz sie
b) osmieszasz sie
c) dobrze ze przyznales sie do bledu (gdzie?)
Dodam tylko:
Cytat:
|
zniechęciliśmy prawosławncyh tak bardzo że zdecydowana większość prawosławnych jak od dzumy uciekała od Moskwy
|
Uciekala i ucieka, ale nawet w polowie tak silnie jak od nas. Zobacz jaki stosunek ma do nas (czy moze do oceny historycznych zdarzen) przecietny bialorusin czy ukrainiec, a jaki ma stosunek do rosjan.
Cytat:
|
Kościół blokował naukę (a najbardziej Długosz, Skarga, Staszic czy Kołątaj)
|
Tak blokowal. Poczytaj o tym. Bylo tzw. "myslenie oficjalne" i odejscie od tego grozilo konsekwencjami. Poczytaj.
Cytat:
|
majątek Kościoła na armię (znacznie większe majatki niż Kościół mieli chociażby: Radziwiłłowie, Potoccy czy Wiśniowieccy i też nie dawali na armię; ale winny jest Kościół)
|
Upadku panstwa kosciol nie jest winny absolutnie. Ale czy to zmienia fakt ze kosciol mial ogromne bogactwa i wplywy ktore zdobyl niezasluzenie? I walczyl o nie zajadle. Bronil tez... O tym marzyl Jezus gdy chodzil po swiecie i glosil slowo Boze? Mysle ze nie...
Cytat:
|
przegranie Rosji (jak sądzę pijesz do Władysława; gdyby pojechał do Moskwy to prawdopodobnie po pół toku byłby martwy)
|
Oj, oczywiscie ze na dluzsza mete Rosja byla nie do "utrzymania" przez nas. To oczywiste. Ale mysle ze to wszystko moglo sie potoczyc... jakos tak bardziej cywilizowanie. I bardziej komfortowo dla Rzeczpospolitej.
---------------------------------------------------------------------------------
Tak na zakonczenie, nie jestem za "paleniem kosciolow". Przeciwnie! Czy to nam sie podoba czy nie, chrzescijanstwo to dziedzictwo naszej kultury. Wyplenianie wszystkiego co z nim zwiazane (w stylu "progre progre") to ucinanie galezi na ktorej sie siedzi. Mi chodzi tylko o rozdzielenie kosciola od panstwa. Zozstawmy czlowiekowi to co ludzkie, kosciolowi to co koscielne

Tylko tyle.
Belzebub
Jestem gejem, lesbijka, narkomanem, ateista, pedalem, alkoholikiem, i gwalcicielem psow. Dlatego wlasnie glosuje na Palikota, wszak powszechnie wiadomo ze dla wszystkich tych co na niego glosuja Palikot organizuje analne orgie w jego posiadlosci ^^
Mysle, wiece jestem. Niektorzy sa, a nie mysla. Ot, filozoficzny "paradoks"