Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.03.2012, 00:10
wislak68
Dobra, widze ze nie ma sensu kontynuowac dyskusji z toba bo jedyne co potrafisz to napisac:
a) blaznisz sie
b) osmieszasz sie
c) dobrze ze przyznales sie do bledu (gdzie?)

Dodam tylko:
Cytat:
zniechęciliśmy prawosławncyh tak bardzo że zdecydowana większość prawosławnych jak od dzumy uciekała od Moskwy
Uciekala i ucieka, ale nawet w polowie tak silnie jak od nas. Zobacz jaki stosunek ma do nas (czy moze do oceny historycznych zdarzen) przecietny bialorusin czy ukrainiec, a jaki ma stosunek do rosjan.

Cytat:
Kościół blokował naukę (a najbardziej Długosz, Skarga, Staszic czy Kołątaj)
Tak blokowal. Poczytaj o tym. Bylo tzw. "myslenie oficjalne" i odejscie od tego grozilo konsekwencjami. Poczytaj.

Cytat:
majątek Kościoła na armię (znacznie większe majatki niż Kościół mieli chociażby: Radziwiłłowie, Potoccy czy Wiśniowieccy i też nie dawali na armię; ale winny jest Kościół)
Upadku panstwa kosciol nie jest winny absolutnie. Ale czy to zmienia fakt ze kosciol mial ogromne bogactwa i wplywy ktore zdobyl niezasluzenie? I walczyl o nie zajadle. Bronil tez... O tym marzyl Jezus gdy chodzil po swiecie i glosil slowo Boze? Mysle ze nie...

Cytat:
przegranie Rosji (jak sądzę pijesz do Władysława; gdyby pojechał do Moskwy to prawdopodobnie po pół toku byłby martwy)
Oj, oczywiscie ze na dluzsza mete Rosja byla nie do "utrzymania" przez nas. To oczywiste. Ale mysle ze to wszystko moglo sie potoczyc... jakos tak bardziej cywilizowanie. I bardziej komfortowo dla Rzeczpospolitej.

---------------------------------------------------------------------------------
Tak na zakonczenie, nie jestem za "paleniem kosciolow". Przeciwnie! Czy to nam sie podoba czy nie, chrzescijanstwo to dziedzictwo naszej kultury. Wyplenianie wszystkiego co z nim zwiazane (w stylu "progre progre") to ucinanie galezi na ktorej sie siedzi. Mi chodzi tylko o rozdzielenie kosciola od panstwa. Zozstawmy czlowiekowi to co ludzkie, kosciolowi to co koscielne Tylko tyle.

Belzebub
Jestem gejem, lesbijka, narkomanem, ateista, pedalem, alkoholikiem, i gwalcicielem psow. Dlatego wlasnie glosuje na Palikota, wszak powszechnie wiadomo ze dla wszystkich tych co na niego glosuja Palikot organizuje analne orgie w jego posiadlosci ^^

Mysle, wiece jestem. Niektorzy sa, a nie mysla. Ot, filozoficzny "paradoks"
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 09.03.2012 o godz. 00:17.