Arapaho napisał(a):

Argument porównujący Wehrmacht z napisem Gott mit uns na paskach i symbolem słońca na sztandarach, zapatrujący się w pogańskie tradycje z Bogurodzicą i Polską tradycją chrześcijaństwa jest na poziomie AS-a82 nie znajacego nawet podstaw historii Polski która gdyby nie chrzest i dobre stosunki za Piastów z papieżami nie obroniła by swojej państwowości a co może ważniejsze nie miałaby szans rozwoju na poziomie państw zachodu.
Jak ktoś tego nie rozumie to trudno na to poradzić.Po prostu to są fakty. Rózne zachowania w przeszłości biskupów nie są tu wytłumaczeniem bo jak każdy człowiek i oni czasem popełniali błędy przy czym suma zysków z chrześijaństwa a strat wynikłych z przewin kleru jest wprost nieporównywalny dla naszego kraju. I na tym proponuje zakończyć temat religii
p.s. oczywiście zasługi Jana Pawła II, kardynała Sapiechy czy Wyszyńskiego są niczym dla takich kozich bobków które próbują "błysnąć" na forum czymś orginalnym a'la Palikot
|
Jak to dobre stosunki Papieży z Piastami ,przecież sami tutaj mówiliście ty, orzeu czy Drozd ,że nie ma takiego czegoś jak dobre stosunki w polityce ,liczą sie interesy i zyski ,tak było w przypadku spotkania Tusk - Putin . Czyli w jednych relacjach miedzy-panstwowych sa bezinteresowne relacje a w innych nie. Co do znajomośći historii, to w kilku zdaniach opisalem sytuacje z czasów panowania Łokietka , ty natomiast okres 300 lat zmieściłeś w jednym zdaniu nie podając żadnych szczegółów.
Dziwne ,że tak nie tłumaczysz Wałęsy ,że popełnił błąd tymbardziej ,że po jego rzekomych donosach do SB był Sierpień 80' gdzie Wałęsa po mistrzowsku rozgrywał komuchów podczas rozmów dwu-stronnych w stoczni.
Co do zasług JP2 ,Sapiechy czy Wyszyńskiego to jest jeden i ten sam okres czyli PRL ,już pisałem ,że Kościół i spoleczenstwo polskie miało tego samego wroga.
Masz jakiś bilans tych zysków i strat z działalności kleru w Polsce , bo jak ja patrze na ostatnie 20-lecie to widze wynik Kościół 100 > 0 Polska .Bogactwo ,przepych ,przywileje i władza.Dbanie o swój własny interes. A to ,że powstała partia Palikota która za 1wszy punkt swojego programu ma to żeby przyhamować Kościół w Polsce,to najlepszy dowód na to ,że mam rację.