Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2012, 17:34
Dobra, moj ostatni post w tym temacie (narazie) bo mam teraz okres z malo iloscia czasu...

Drozd
Doslownie jak wislak68. Wam to chyba trzeba rysowac bo sie czepiacie slowek i "po.......ek". Nie, nie nawoluje do zmiany obecnego systemu na ten grecki... z przed 2000 tysiecy lat
Wy stawiacie teze ze nie ma alternatywy dla kosciola. Albo jest zycie wedlug wartosci (kosciol) albo jest zycie bez wartosci, "robta co chceta", czyli, jak mozna wywnioskowac, chaos i bezprawie.
Otoz nie. I podalem przyklad starozytnej grecji. Ze bez "walorow" kosciola ( o tym mowi Kaczynski) da sie stworzyc cywilizacje w ktorej jest, ze tak to ujme, jako taki porzadek. Nikt sie nie zabija na ulicy, nikt nie je dzieci, itd. Kwitnie kultura (filozofia, teatr), czyli mowiac ogolniej- kosciol to nie jedyna droga jesli chodzi o "walory".
Moralnosc pochodzila od ludzi, nie od Bogow. Platon czy Arystoteles tworzac swe teorie nie pytali sie kaplanow w swiatyni co tez moze myslec na ten temat Zeus, tylko sami do tego dochodzili. Co wcale nie wyklucza wiary w boga/bogow
Niewolnictwo... historia to nie religia. 1000 lat temu europa byla chrzescijanska, co nie przeszkadzalo w niczym by ogromna wiekszosc byla pol- niewolnikami (feudalizm). Dzisiaj dalej europa jest chrzescijanska, a pol- niewolnictwa juz nie ma (moze byc co najwyzej bieda). Takze to z tym niewolnictwem to akurat bardziej skomplikowana kwestia. Tak wogole, kiedy niewolnictwo zostalo zniesione, ha?

Cytat:
Mało tego " cokolwiek uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, mnie uczyniliście". Co to mówi o statusie człowieka ?
Ja gadam o burakach, ty o ziemniakach... Ja pije do instytucji religijnej jaka jest kosciol, nie do wiary samej w sobie! Bo w rzeczy samej, kosciol kiedys wogole postepowal zgodnie z tymi slowami? Kosciol jako organizacja, bo oczywiscie sa w tym kosciele jednostki ktore postepuja zgodnie z tymi slowami. Szkoda ze tylko jednostki...

Cytat:
Tolerancja ideowa? Może holokaust też wypadało by tolerować, tak jak aborcje?
Holocaust sie opieral na nietolerancji, stad o tolerancji nie moze byc mowy. Aborcja opiera sie na nietolerancji praw nienarodzonego, stad tez o tolerancji nie moze byc mowy (nieliczac przypadkow ekstremalnych, jak gwalt, itd.).

Cytat:
Teraz przecież jest całkowity rozdział kościoła od państwa
Nie wiem czy jest czy nie, bo w Polsce nie mieszkam. Wiem natomiast, ze Kaczynski "nie ma alternatywy dla kosciola" nie chce tego rozdzialu.

----------------------------------
AS82, dokladnie. O to mi chodzi. Religia chrzescijanska sama w sobie (miluj blizniego, nie zabijaj,itd) a instytucja (kosciol) to dwie rozne rzeczy ktore bardzo rzadko sie ze soba zgrywaja.

"Lubię waszego Chrystusa, ale nie lubię waszych chrześcijan. Wasi chrześcijanie są tak niepodobni do waszego Chrystusa..."
Gandhi
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 08.03.2012 o godz. 17:39.