vote-for-mikey napisał(a):

Jeśli chodzi o bilety ulgowe i brak legitki...
Jestem w takiej sytuacji, że kupowałem karnet, a w trakcie rundy kończy mi się "ulga". I czego się dowiedziałem: ważne jest, czy w momencie zakupu miałeś ulgę. Jeśli masz bilet ulgowy, mimo tego, ze nie masz przy sobie, czy też w ogóle, legitymacji, to muszą cię wpuścić.
|
Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Karnet to karnet, a bilet to bilet.
Przy zakupie karnetu - liczy się, że w momencie zakupu przysługuje Ci ulga i przy wejściu nie musisz okazywać legitymacji.
Przy zakupie biletu - legitymację musisz okazać i przy zakupie i przy wejściu - jeśli zostaniesz o to poproszony.
NIE DOTYCZY TO NIELETNICH, jako że prawo nasze przewiduje obowiązek nauki do ukończenia 18. roku życia, zniżka z tego co wiem naliczana jest automatycznie. W takim przypadku nawet jeśli nie posiadasz legitymacji, bo ją zgubiłeś, nie podbiłeś jej, czy cokolwiek jeszcze innego - i tak dostaniesz ulgowy bilet, bo kasjer nie ma możliwości sprzedania normalnego. Jeśli ochrona nie chce Cię wpuścić - właśnie na obowiązek nauki do 18. roku życia i brak możliwości sprzedania takiej osobie normalnego biletu należy się powołać - i nie powinno być problemu.