Cytat:
Na razie to marzenie się oddala wraz z Probierzem i bezładną (choć efektywą na razie - w końcu to tylko jeden mecz) grą w Ekstraklasie.
Żeby jednak nie smucić: cieszy pierwsze od dawna zwycięstwo w meczu o punkty. Udam, że stylu nie widziałem
|
Też chciałbym aby Wisła grała efektownie ale nie oszukujmy się to po prostu nie jest możliwe. Moskal naciął się na to, że chciał tu grac atak pozycyjny, wiele podań długie utrzymanie się przy piłce. Tego jednak po prostu nie da się zagra z tymi zawodnikami. Wystarczy że chociaż jeden z naszych zawodników będzie często tracił piłki ( u nas Kimr procent spartolonych zagrań do udanych ma na poziomie 90%) to powoduje że gra atakiem pozycyjnym nie ma żadnego sensu. Raz, że nic nie dzieje się z przodu, dwa nadziewamy się na kontrę.
Dlatego cieszy mnie to, że gramy na 2 defensywnych i generalnie bardzie asekuracyjnie. Jeszcze jakbyśmy zaczęli grac czesicej Skorżową taktyką zbierania długiej piłki to będziemy stwarzać więcej zagrożenia.
Wiele teraz mówi się o Legii, podestowa różnica między nami a nimi
nie jest taka że oni mają tam Ljuboje Wolskiego czy Radovicia. Rożnica jest taka że Skorża to chyba najchętniej wystawiałby tam samych defensywach pomocników. Gol, Rzezniczak, Vrdoliak, wcześniej jeszcze Borysiuk. Pozycje boiskowych "rzeźników" mają mocno obsadzoną. Oni się rotują zmieniają itp. My obecnie mamy tylko Wilka, Nunez jest bardziej 50/50.
Dlatego mam pretensje do Stana, zarządu że nie pomyśleli o tak kluczowej pozycji dla tej ligi jak defensywny pomocnik i zostawili nas z samym Wilkiem. Nie przypadkowo Skorża mając w obwodzie Gola i Vrdoliak zrobił defensywnego pomocnika jeszcze z Rzeziczaka, nie przypadkowo Lenczyk mając w obwodzie Elsnera i Kaźmierczaka dokupił jeszcze Stevanovicia do środkowej strefy.