Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.03.2012, 12:20
Nie no, talent Sadlok niewątpliwie ma, w Ruchu grał świetnie, w Polonii do momentu kontuzji był też dosyć silnym punktem, miewał solidne, choć nierewelacyjne występy w kadrze. Mogę się zgodzić, że ostatnio jest w dosyć przeciętnej formie. Chociaż co do miliona euro to również mam wątpliwości, bo nie wiem czy akurat na Sadloku Wojciechowski będzie w stanie zarobić, bo ostatnio praktycznie nie widujemy transferów polskich obrońców do innych lig europejskich.

Moim zdaniem nie aktualny poziom sportowy wyznacza cenę zawodnika, ale właśnie to, czy będzie można na nim w przyszłości zarobić więcej, niż się włożyło - dotyczy to przynajmniej części kupowanych zawodników. Dlatego nawet jeśli Wojciechowski dałby Ruchowi 2 mln euro a sprzedał go za 2,5 mln, to trudno wtedy sądzić, że za Sadloka przepłacił.

A co do Polonii to grają przede wszystkim za wolno w ofensywie - mają dobrych zawodników, ale Trałka z Jodłowcem, mimo że są bardzo przydatni w grze defensywnej, to nie potrafią ze środka pola przyśpieszyć gry drużyny, co więcej, wręcz ją zwalniają, co sprawia, że Polonia gra wolno i przewidywalnie. Jeszcze gdyby defensywa grała bardzo solidnie, jak to w zwyczaju mają drużyny Zielińskiego, to niestety dla nich indywidualne błędy kompletnie niweczą skutecznośc sposóbu gry tej drużyny.

Z Widzewem przegrali 1:2 bo katastrofalnym błędzie Gliwy i samobóju Brzyskiego, z Bełchatowem przegrali po błędach Gliwy (pierwszy gol) i Tosika (pośrednio pierwszy gol i bezpośrednio drugi gol). Praktycznie każdy z tych goli był spowodowany WIELBŁĄDEM któregoś z zawodników defensywnych Polonii. To powodowało porażki. Jeśli wyeliminują błędy, to wrócą do czołówki, bowiem w dalszym ciągu mają nietuzinkowych zawodników ofensywnych, jak na polskie warunki.

Swoją drogą Widzew i Bełchatów to bardzo niewygodne drużyny do grania i jeszcze nie jednemu faworytowi punkty urwą. Szczególnie Bełchatów świetnie prezentuje się na wiosnę, zwłaszcza w defensywie, obiecująco prezentuje się Wilusz, bardzo solidnie grają Sapela, Fonfara i Lacic. Formę złapał Nowak, ale jak to ma w zwyczaju, kończy swoją dobrą passę kontuzją. Generalnie ta drużyna ma dużo wyższy potencjał, niż wskazuje na to tabela - jest to w mojej opinii drużyna na poziomie Korony, czy Ruchu.
Odpowiedz cytując