nh79 napisał(a):

|
p.s. zreszta jak pisze Markus co taki Moskal czy Probierz trenerzy na dorobku moga nauczyc Meliksona, Bitona, Pareike, Jaliensa itd na temat taktyki, zalozen taktycznych itd smiechu warte to jest jak dla mnie
|
A co to jest, podstawówka, gimnazjum, liceum? Melikson nie przyszedł tutaj siedzieć w szkolnej ławie i uczyć się od trenera gry w piłkę, tylko grać tak, jak mu karze trener. A taktyka im prostsza, a jednocześnie skuteczniejsza, tym lepsza, nie ma tutaj wbrew pozorom wielkiej filozofii. Czy taki Manchester City gra wyszukany taktycznie futbol? Nie, grają zabójczo solidnie w defensywie, po strzelonym golu się cofają, nie dają pograć rywalowi i wyprowadzają zabójcze kontry - w taki właśnie sposób m.in. rozjechali 4:0 Porto w ostatnim swoim meczu LE. Różnica jest taka, że wykonawcy są inni, więc i szybkość gry, realizacja tych prostych założeń jest genialna.
Swoją drogą, to Probierz był znany w czasach gry Jagiellonii o utrzymanie (pamiętne -10 pkt), że potrafił bardzo udanie dostosować grę drużyny pod kątem taktyki rywala. Nie wiem też dlaczego zakładacie, że akurat pod kątem taktyki Probierz jest słabym szkoleniowcem, akurat wiedza na temat przygotowania taktycznego to jest rzecz którą najłatwiej nadrobić dla szkoleniowca w naszym kraju. Bowiem m.in. w łatwy sposób można analizować grę najlepszych drużyn świata, mając praktycznie nieograniczony dostęp do transmisji ich spotkań w telewizji.
Szczerze mówiąc to zawsze wydawało mi się, że właśnie taktyka to było to, co Probierz potrafi najlepiej. Zresztą to też wyjaśnia dlaczego ŁKS praktycznie z marszu, od pierwszego meczu tego szkoleniowca w klubie podniósł się w tym sezonie z kolan (w 7 meczach 13 punktów, 6 straconych bramek) i dlaczego błyskawicznie po odejściu Probierza, już od kolejnego meczu ci sami zawodnicy z powrotem padli na kolana w ligowej rzeczywistości (w 7 meczach 2 punkty, 16 straconych bramek).
Przecież Probierz to nie magik, nie wyczarował tych punktów z niczego, a po jego odejściu w klubie pozostali ci sami zawodnicy, nie zaobserwowano też nagłej zapaści fizycznej u nich. To właśnie brak probierzowej taktyki zadecydował o takim, a nie innym przyszłym losie ŁKS-u. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to nie mam pewności raczej co do jego umiejętności odnośnie przygotowania fizycznego drużyny, Jaga pod tym względem wyglądała różnie, czasem świetnie, czasem średnio.