Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.03.2012, 20:09
Ufff... jednak nie Franz. Już powoli oswajałem się z myślą, że niedługo zobaczę nagłówek: "Smuda w Wiśle! Do trzech razy sztuka".

Moim zdaniem Probierz to niezły pomysł. Nie powiem, że jestem zachwycony tym trenerem, ale w naszej obecnej sytuacji, to była zdecydowanie jedna z najlepszych kandydatur. Kogo innego mogliśmy mieć? Czesia? Dziękuję, postoję.
Obserwowałem Probierza od czasu pracy w Widzewie i kojarzę go jako trenera, który potrafi dać swoim zespołom pewność siebie, zadziorność i charakter, ale przeciętnie przygotowuje je pod względem taktycznym. To może być kwestia materiału piłkarskiego - do tej pory pracował w klubach, które raczej mierzyły w środek tabeli. U nas czeka go trudne zadanie, ale z drugiej strony ma do dyspozycji zespół, który stać na regularne wygrywanie.

Zastanawiam się, co teraz stanie się z Moskalem. Z jednej strony fajnie jest mieć w Wiśle ludzi naprawdę związanych z klubem, z drugiej strony ani Moskal nie jest teraz w stanie wiele dać Wiśle, ani Wisła Moskalowi. Sądzę, że dla samego Moskala dobrze by było gdyby znalazł pracę jako pierwszy trener w innym klubie. Mógłby w ten sposób nabrać doświadczenia, którego w tej chwili ewidentnie mu brakuje. Pamiętam oba okresy gdy był u nas pierwszym i moim zdaniem wyglądały one podobnie. Bardzo brakowało nam stabilności - zespół potrafił zagrać fajnie przeciwko trudnemu rywalowi, ale kilka dni później dobrze grał tylko momentami i tracił punkty z przeciętniakami. Przy pierwszym podejściu potrafił pokonać Legię, Lecha i mocny wtedy Bełchatów, ale też dostał u siebie 0-4 od Grodziska i stracił wiele punktów ze słabymi zespołami. Teraz było podobnie - fajna gra w LE, pokonanie Śląska i wtopy z zespołami, z którymi wygrywać po prostu trzeba.

Mam nadzieję, że Probierz będzie stawiał na Czekaja. Nie twierdzę, że musi grać w każdym meczu, ale jednak regularnie. Moim zdaniem ten chłopak ma spory potencjał i szkoda byłoby go zmarnować przez błędy wynikające głównie z braku doświadczenia.
Markus napisał(a):Wyświetl post
Probierz to kolejny trener bez wyników i osiągnięć, zdaniem wielu opętany manią wielkości. Trener na dorobku, który poza Jagiellonią błyskawicznie wylatywał z posad. Prowadzi bardzo kontrowersyjną politykę kadrową - np: we wspomnianej Jadze często bezzasadnie odsuwał na rezerwę Frankowskiego. Z żadnego piłkarza nie zrobił gwiazdy, z żadnym klubem nic nigdy istotnego nie wygrał. Jego CV tak naprawdę nie odbiega od CV Moskala. To trener z podobnej, bardzo niskiej półki.
Kiedy my po raz ostatni zatrudniliśmy trenera, który miał jakieś konkretne, niedawne sukcesy w CV? Kasperczak, gdy przychodził za Smudę? Później był jeszcze jeden taki trener. W poprzednim klubie zdobył mistrzostwo, nieźle grał w pucharach i jeszcze był zagraniczny! Wiesz, o kim mowa? Okuka wróć!
Odpowiedz cytując