|
Jest mi smutno, że wczoraj byłem świadkiem kolejnej porażki Wiślaków przy Reymonta z niżej notowanym przeciwnikiem. Czekając w kolejce po bilet, zastanawiałem się jak zaprezentują się podopieczni Moskala, po wyprawie do Belgii. W głębi serca wierzyłem, że Wisła wygra chociaż 1,2-0 po dobrej grze, niestety się rozczarowałem.
Bo jeśli o grze mowa, to jej właściwie nie było. Kiedyś trener Moskal powiedział, że jego filozofią gry jest budowanie akcji od własnej bramki. Ok, muszę przyznać, że z tego założenia obrońcy Wisły wywiązywali się wzorowo. Znakomicie rozgrywali piłkę z Pareiką przed własnym polem karnym, na tle Korony. Czasami aż na siłę, bo można było inaczej rozwiązać sytuację. Tylko myślę sobie po co to wszystko? Kto tu jest faworytem? Kto tu przyjechał się bronić? Kto jest gospodarzem? W taki sposób powinna grać Korona, a na jej bramkę powinny lecieć ataki Wisły jeden za drugim. Ale tak nie było, wystarczyło że goście zagrali wysokim pressingiem i nasi kreatorzy gry sprzed pola karnego nie mieli pomysłu na grę.
Można się zastanawiać, jakby wyglądała gra Wiślaków w drugiej połowie gdyby nie czerwona kartka dla Czekaja, na początku drugiej odsłony. Można narzekać na sędziego, że podjął taką a nie inną decyzję. Jednak ja uważam, że wina jest po stronie Wiślaka. Mając już na swoim koncie żółtą kartkę, powinien wiedzieć że trzeba grać ostrożniej i nie popełniać takich głupich fauli bo to może skończyć się w konsekwencji czerwoną kartką. Niestety stało się jak się stało, być może cały plan nakreślony przez trenera w przerwie meczu runął w gruzach po tej sytuacji. Czego efektem były rozpaczliwe wybicia Pareiki na Bitona albo Genkowa, i może oni z tego coś wyczarują, niestety nie.
Zastanawia mnie to, dlaczego Wisła nie atakuję od pierwszych minut, w moim odczuciu przespali pierwszą połowę rozgrywając piłkę przed polem karnym. Zaczynają dopiero atakować mając nóż na gardle ale wtedy jest już za późno. W podobny sposób grali u siebie z Górnikiem Zabrze, tylko wtedy grali w 11 ale schemat pierwszej połowy był identyczny.
Jeśli chodzi o formację pomocy, to mogę wyróżnić Meliksona ale jeden Maor w tym spotkaniu to za mało. Jako jedyny starał się konstruować akcje Wisły, brał na siebie ciężar gry i rozgrywania piłki. Niestety sam Melikson meczu nie wygra, gdy reszta kolegów stoi i się przygląda, czekając na piłkę. Można powiedzieć, że Wisła jest od niego uzależniona jak Lech od Rudnevsa, jeśli któryś ma słabszy dzień to odbije się to na całej drużynie. Jeszcze pochwalę za ten mecz Czarka Wilka, który po raz kolejny zostawił sporo zdrowia i serca na boisku, dużo walczył, nie odstawiał nogi ani głowy w starciach z rywalami jak przystało na kapitana i defensywnego pomocnika. Reszta zawodników czyli Kirm, Garguła dla mnie poza grą.
Nie mam zastrzeżeń do Bitona, bo widać jak ciężko mu się grało jako samotny napastnik. Brakowało mu wsparcia po bokach. Był pozostawiony sam sobie przeciwko defensywie Korony. Częste wykopy Pareiki czy obrońców nie dały efektu bo przegrywał pojedynki główkowe. Moim zdaniem, jeśli zespół w taki sposób rozgrywa piłkę, wybiciem przed siebie i może napastnik coś z tego wyczaruje to znaczy, że nie ma żadnego pomysłu na grę. Trzeba było zagrać kombinacyjną piłkę, a takiej w Krakowie niestety brakuje.
Cóż ten sezon jeśli chodzi o zdobycie mistrzostwa można uznać za zamknięty. Trzeba się teraz skupić na grze o miejsca dające możliwość gry w europejskich pucharach. A w letnim okienku transferowym zrobić rewolucję w składzie.
|