emj10 napisał(a):

Elektorat Palikota związany w jakiś sposób z elektoratem PSL? Ciekawe. Proszę o jakieś badania na ten temat.
Z tego co ja znalazłem i z różnych innych "ciekawostek" wynika, że Palikot poza głosami zabranymi SLD i PO zabrał najwięcej PiS-owi i JKM, a także zyskał poparcie osób na emigracji.
(...)
http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2...ecia-palikota/
|
Jak dla mnie teoria z tego artykułu o Ostrołęce, że "Reszta zagłosowała między innymi na Palikota!(tj. elektorat PiS) Innej alternatywy nie ma" jest naciagana. Przecież to wyliczenie nie uwzględnia faktu, że nie wszyscy Ostrołęczanie głosują (frekwencja 51 % w 2011 r.) i elektorat głosujący w 2011 r. niekoniecznie pokrywa się z tym z 2007 r. Dodatkowo jest tam istotny błąd, gdyż liczba osób głosujących w 2011 r. była mniejsza o ponad 2000 osób (a nie 1300 jak twierdzi autor artykułu), co zmienia wszystko. O wiele bardziej prawdopodobne jest taka teoria że np. :
- część elektroratu PiS z 2007 r.nie poszła na wybory (np 1100 osób) lub zagłosowała na PO (np 200 osób) oraz PJN (400 osób)
- część elektoratu PSL nie poszła na wybory (np 300 osób), część zagłosowała na PO (np 100 osób)
- część elektoratu rozczarowanego PO zagłosowało na Palikota (np 1050 osób), PJN (np 85 osób), część nie poszła na wybory (np 300 osób)
- część elektroratu SLD zagłosowało na Palikota (650 głosów), część nie poszła na wybory np 250 osób
- Palikot dostaje z powyższego ok 1700 głosów, PJN ok 485 osób,
- PIS ma mniej o 1700 głosów, PSL 400 głosów, SLD 900 głosów, PO 1100 głosów, ogólnie głosowało mniej ok 1950 osób.
Wszystko pasuje? Prawie pasuje (1950 - 2000),bo nie uwzględniamy tutaj jeszcze Korwina, Samoobrony, LPR, a ilości w obliczeniach są przyblizone itp. Jest to na moje oko bardziej realna hipoteza niż masowe przepływy elektoratu PiS - RPP (pewnie jakieś minimalne są). Z własnych obserwacji wydaje mi się że przeplywy elektoratów następują raczej na lini PO-SLD-RPP oraz PO-PSL-PIS, jest też duża grupa osób które czasem chodzą na wybory, a czasem nie - co też ma wpływy na wyniki.
Tak więc muszę przyznac rację AS82 w tym sporze (

) - przepływ elektoratów PiS - RPP jest znikomy.