Wyświetl pojedynczy post
hiszpan00
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.02.2012, 17:12
Szpen szanuje Cię choć nie Twoje poglądy, które tak usilnie bronisz (coś gdzieś usłyszysz, przeczytasz, trochę propagandy Ci wpoją). Niestety czasami piszesz jednak głupoty. Czy zdajesz sobie sprawę z podniesienia wieku emerytalnego i konsekwencji jakie to za sobą niesie. Co prawda fakty są takie iż coś trzeba zrobić w przeciągu kilku lat, ale zabierać się trzeba za to zupełnie z innej strony. Po pierwsze trzeba kontrolować ZUS ( jak wiemy ich zarobki nie należą do najniższych a do tego dochodzą różnego rodzaju nagrody wszystko za nasze "dobrowolnie" odkładane pieniądze). Kolejna kwestia to urzędnicy na niecałe 100 obywateli przypada 1 urzędnik ( z średnim poborem ponad 50000 PLN brutto łącznie dużo ponad 500 tyś jak na taki kraj to naprawdę o wiele za dużo). Taka ciekawostka przybyło100tys. PO+PSL urzędników przez 4 lata władzy a tylko w 2012 roku z budżetu wydano 600 mln złotych na nagrody dla urzędników służby cywilne głównie w skarbówce oraz w ministerstwach. Średnio każdy urzędnik dostawał miesięcznie dodatkowo ok 400 PLN. Więc wiadomo gdzie można szukać oszczędności ja podałem tylko kilka przykładów. A teraz ryzyko jakie niesie za sobą zwiększenie wieku emerytalnego. W Polsce bezrobocie jest na wysokim poziomie a przez taki zabieg jeszcze bardziej wzrośnie, ustawa taka spowoduje iż młodzi (choćby absolwenci uczelni) nie będą mogli zajmować miejsc odchodzących na emeryturę, wiec jedyną perspektywą będzie wyjazd za granicę. Jeśli stracimy młodych uzdolnionych ucierpi na tym cała gospodarka, a państwo zamiast wpływów z pracy tych osób (które mogli by przeznaczyć na inwestycje i tym samym pobudzenie gospodarki i zwiększenie zatrudnienia) nie dostanie nic. Dodatkowo zauważyć trzeba, iż czasu nie oszukamy w pewnym wieku jesteśmy bardziej aktywni ale czas robi swoje i aktywność spada a żaden pracodawca nie chce mieć pracownika mniej wydajnego 9 zadajmy sobie pytanie czy chcemy choćby 67 letnich starszych panów na naszych drogach kierujących tirami, czy tez pracujących na rusztowaniach? takich przykładów można mnożyć w nieskończoność) już nawet pracodawcy bardzo łatwo pozbywają się starszych pracowników jeszcze przed wiekiem ochronnym. Znalezienie pracy w dowolnym miejscu w Polsce w wieku 50 plus teraz graniczy z cudem. Zgadzam się, że są zawody w których można pracować nawet dłużej niż do 67 roku życia ale dajmy ludziom wybór zależny od sytuacji na rynkach pracy a także stanu zdrowia tym bardziej, że teraz nikt nie może zagwarantować czy zwiększenie wieku przejścia na emeryturę będzie miało bezpośrednie przełożenie na wzrost emerytur przykład przesunięcie pieniędzy z OFE do ZUS rząd przekonuje, że że jeśli do OFE będzie trafiało nie 7,3%, ale 2,3% mojej pensji, to na inwestycje na rynku giełdowym pójdzie taka sama kwota, jak wcześniej. Oj, nie składa mi się ta matematyka. Skoro pieniędzy będzie trzy razy mniej, a fundusze nie mogą inwestować na giełdzie więcej, niż 40% z nich, to jakim cudem można tu postawić znak równości?
Ostatnio edytowane przez hiszpan00 : 22.02.2012 o godz. 17:21.