Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.02.2012, 15:16
licoo napisał(a):Wyświetl post
Widzę że są tu osoby znające się na polityce, więc pytanie do was:
1) Jaki ustrój polityczny panuje na trybunie C, bo już kiedyś było podawane że na C nie ma demokracji, w takim razie co jest? Proszę to poprzeć argumentami.
2) Jak nazywa się rząd ekspertów w danym kraju? Nie mogę znaleźć jednego określenia na nich, a na pewno takie jest. (Na google też nie znalazłem, gdyba podał ktoś taką odp.)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ad 1. Zapewne żaden, bo ustrój polityczny można odnosić raczej do formy sprawowania władzy publicznej, a nie do zasad obowiazujących na jednej trybunie podczas meczu. Mówienie o braku demokracji na C to użycie tego słowa w znaczeniu potocznym, poprzez analogię do ustroju politycznego polegającego na demokracji tj. "forma ustroju społecznego, w którym obywatele państwa decydują o najważniejszych instytucjach i osobach sprawujących władzę."

Ad.2. Czasem się też mówi rząd techniczny, czyli złożony w większości z apolitycznych ekspertow i fachowców (przynajmniej w teorii). Przykład - Włochy :

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...,0,967804.html

PS. Do Asa82 - technokracja to okreslenie na ustrój polityczny, a nie na rząd.
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 22.02.2012 o godz. 15:38.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"