Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.02.2012, 23:57
Szpen napisał(a):Wyświetl post
już spieszę z odpowiedzią:

http://finanse.wnp.pl/wyzszy-wiek-em...977_1_0_0.html

4,5 mld oszczędności do 2015 roku, dobrze pamiętałem

Teraz czas na odpowiedź do Twojego jakże merytorycznego posta. Oczywiście, że spadnie wielkość rezerw (nie rezerw tylko prognoz), ale nie dlatego jak Ty twierdzisz, przez skrócenie okresu wypłacania emerytury, które to założenie jest skrajnie błędne, ponieważ badania, testy oraz wiedza o rynku pracy zachodu dobitnie pokazują, że długość życia będzie wzrastać, przez co dany emeryt będzie na emeryturze tyle samo, a nawet więcej lat niż obecnie. Obalając Twój tok myślenia informuję Cię, że wielkość potrzebnych rezerw na emerytury będzie spadać, nie przez szybszą śmierć emeryta, ale przez jego dłuższe życie zawodowe, które przyczyni się do większej kasy w systemie emerytalnym.
Dzięki za link. Trudno jest mi krytykować Cie za to że powołujesz się na wypowiedź ministra. Ze swojej strony mogę tylko napisać że Kosiniak-Kamysz manipuluje (dosadniej ujął bym to że łga jak pies) cyframi. Jeśli masz byłbym wdzięczny za całość jego odpowiedzi. Podane przez niego szacunki dotyczą nie tyle oszczędności budżetowych co redukcji w fizycznym wypływie gotówki. Po przeprowadzeniu zmian kwota zobowiązań wobec emerytów spadnie znacznie bardziej niż podaje to w tym wystąpieniu minister.
Osobnym problemem pozostaje czy podana przez niego redukcja 4,5 mld (3,8 mld PLN tylko w 2015) to dużo czy mało. Z wprowadzenia podwyższonego VAT szacowano wpływy na 2 mld PLN rocznie.
A teraz o Twojej "merytorycznej" odpowiedzi: Nie prognoz a rezerw. Wydłużenie okresu życia powoduje nie spadek a zwiekszenie tych rezerw (myśle że nawet Ty zrozumiesz że skoro szacuje się że ktoś będzie żył dłużej a Ty jesteś zobowiązany wypłacać mu określoną ilość gotówki co miesiąc do końca dni jego to Twoje szacowane zobowiązanie/rezerwa wzrasta a nie spada ).
Jeśli przy swoimi "obalaniu mojego toku myślenia, że wielkość potrzebnych rezerw na emerytury będzie spadać, nie przez szybszą śmierć emeryta, ale przez jego dłuższe życie zawodowe" odnosiłes się do twierdzenia że: "Przedłużenie okresu pracy o 2/5 lat (a więc w praktyce skrócenie o ten sam okres czasu okresu wypłacania emerytury) ma dramtyczny wpływ (trudno jest to szacować bez szcegółowych danych ale rząd powinien być kilkunastu/kilkudziesięciu procent)na wielkość rezerwy którą należy tworzyć na przyszłe świadczenia" to spieszę donieść (ponieważ jak widać nie zrozumiałeś napisanego przeze mnie zdania podwójnie złożonego) że innymi słowy potwierdziłeś moją myśl .
Teza o tym że to: "przyczyni się do większej kasy w systemie emerytalnym" jest oczywiście bzdurą. W sensie kasowym skorzysta na tym tylko budżet.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 22.02.2012 o godz. 00:01.