Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.02.2012, 23:46
Szpen napisał(a):Wyświetl post
już spieszę z odpowiedzią:

http://finanse.wnp.pl/wyzszy-wiek-em...977_1_0_0.html

4,5 mld oszczędności do 2015 roku, dobrze pamiętałem

Teraz czas na odpowiedź do Twojego jakże merytorycznego posta. Oczywiście, że spadnie wielkość rezerw (nie rezerw tylko prognoz), ale nie dlatego jak Ty twierdzisz, przez skrócenie okresu wypłacania emerytury, które to założenie jest skrajnie błędne, ponieważ badania, testy oraz wiedza o rynku pracy zachodu dobitnie pokazują, że długość życia będzie wzrastać, przez co dany emeryt będzie na emeryturze tyle samo, a nawet więcej lat niż obecnie. Obalając Twój tok myślenia informuję Cię, że wielkość potrzebnych rezerw na emerytury będzie spadać, nie przez szybszą śmierć emeryta, ale przez jego dłuższe życie zawodowe, które przyczyni się do większej kasy w systemie emerytalnym.

przydałoby się 3 miliony mieszkań, byłoby taniej na rynku ...

ponumerowałem Twoje przemyłslenia i odpowiadam:

1. w normalnej firmie osoba starsza ma kwalifikacje i doświadczenie przez co zarabia więcej niż golas po studiach.
2. jak wyżej oraz to że w 2040 roku gdy kobieta będzie pracowała do 67 lat to dziś osoba młoda. Wychowana w normalnych warunkach, bez wojen, głodu i brudu.
3. tutaj racja, wydłużenie wieku swoją drogą, a wszystkie usprawnienia i ułatwienia młodym jak najbardziej.
4. tutaj to już popłynąłeś. od 2001 roku do 2010 średni długość życia wzrosła o ponad 3 lata. A służba zdrowia była chyba jeszcze gorsza, prawda?
ad.1 jak sobie wyobrażasz pracę 60-kilkuletniej policjantki, magazynierki, sprzątaczki,przedstawicielki handlowej,geodetki (w terenie),pani inzynier na budowie, ratowników medycznych i wielu wielu innych wymagających spawności fizycznej.Znajdziesz dla nich miejsca w biurach?przekwalifikujesz?
ad.2 co ma do rzeczy że kiedyś była młoda i że wojen nie było? to żaden argument w przeciwieństwie do niewątpliwej słabości fizycznej ,chorób co za tym idzie prawdopodobieństwa braku mołziwości pracy jak młoda osoba
ad.3. tylko ciekawe kto nadrobi zaniedbania powstałe w tej kwestii od lat i kto zapewni taki rynek pracy zarówno dla młodych jak i starych? Matrix ? Państwo.PO?
ad.4.
Statystyka, statystyka.Już o niej napisałem ale widocznie niezbyt jasno. Postęp w medycynie (nie myl z jakością służby zdrowia) spowodował że z roku na rok ludzie żyją dłużej ale tylko ci którzy :
-mają dostęp do leków (nieliczna bogata grupa)
-w dużej liczbie ci którzy są sztucznie podtrzymywani przy życiu - wszelkiego typu ludzie po wypadkach,wylewach czy będący w hospicjach (kiedyś nie było takich możliwości podtrzymywania życia)
- a średnią także bardzo zawyżają dzieci, szczególnie noworodki wśród których umieralnośc w dawnych latach była ogromna a teraz postęp spowodował że mogą być najczesciej ratowane ( w wielu rodzinach wielodzietnych były po 1/2 noworodoków które w latach 20/30/40/50/60 umierały - w mojej rodzinie np.2 przypadki). Żadna z tych grup nie jest potencjalnym pracownikiem z dużym doświadczeniem- wybacz.
Mam nadzieję że o sposobie liczenia średnich nie będziemy dyskutować bo to chyba oczywiste
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej