wislak68 napisał(a):

|
Byłbym wdzięczny za wskazanie który punkt przepisów UEFA stanowi w ten sposób. Bo moim zdaniem to kolego duby smalone opowiadasz.
|
Chodziło mi o wytyczne, nie wiem czemu napisałem przepis. Nie zmienia to faktu, że sama UEFA daje takie wytyczne, że w razie wątpliwości lepiej puścić grę niż ją zatrzymać.
Nie wiem gdzie Ty się uchowałeś przez kilka ostatnich lat, przecież wszędzie o tym mówiono (odnośnie stykowych spalonych i wątpliwości względem nich). Tak jak napisałem, jeśli sędzia w stykowym spalonym nie jest pewny, to UEFA zaleca puszczenie gry (ale jeśli odgwiżdże stykowego spalonego to oczywiście problemu nie ma, bo go wyłapał. Jednak błędem sędziego też nie będzie, jeśli puści stykowego spalonego).
Cytat:
Program rozwoju sędziów UEFA 2002
Drugie Seminarium dla sędziów asystentów, 1-3 wrzesień 2002
SPALONY
2. Jeżeli sędzia asystent nie jest całkowicie przekonany o tym, iż naruszono przepis o spalonym, nie powinien on podnosić chorągiewki (w wypadku wątpliwości korzyść przyznajemy drużynie atakującej).
|
Tu właśnie chodzi o tę wątpliwość. Sytuacja w meczu Legii była stykowa, więc sędzia mógł (nie musiał, ale mógł) puścić akcję i wg UEFA nie jest to błąd.