Wyświetl pojedynczy post
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.02.2012, 15:16
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Pracując do 67 roku życia, zostaja nam 4 lata na emeryturce Ja myslę, że wcale nie jest pewne, że długość życia będzie się wydłużać. To pokolenie, które teraz żyje tak "długo" to pokolenie "komuny", gdzie jadło się jeszcze to co samemu się "wyhodowało".. Gdyby Polskie Normy odnośnie produkcji żywności i dodatków do niej, dzisiaj były takie same jak w latach 60,70,80 to byłbym spokojny, że nie będzie miało to wpływu na nasz wiek. Jednak prawodawstwo unijne pozwala na stosowanie w żywności niemalże wszystkiego, w kilkukrotnie wyższych dawkach, niż to było przed przystąpieniem do UE. Jesli ktoś myśli, że to blacha sprawa to powodzenia.
Coraz więcej chorób cywlizacyjnych, dopadających społeczeństwo w coraz to młodszym wieku to jeden z czynników, który napewno nie będzie malał..
są badanie, które tweirdzą, że będzie rosło: http://halat.pl/cywilizacja_2011.html

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
A mówiąc realniej jestem przeciw podwyższaniu wieku emerytalnego. Może najpierw odchudźmy rozdmuchaną administrację? Może skończmy z przywilejami emerytalnymi niektórych grup? Zresztą - nie jestem specjalistą, trudno żebym miał w tej kwestii jakies odkrywcze zdanie.

ps. Belzebub mi własnie uświadomił, że to babom trzeba podwyższyć wiek emerytalny! One żyja od nas 10 lat dłużej!
administracja, wszystkie zbędne pozwolenia i deregulacje które generują koszty jak najbardziej tak. Tyle, ze to i tak nie wystarczy. Za dużo będzie emerytów, za mało pracujących na nich.

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Jestem za zniesieniem obowiązku odkładania na emeryturę.
też jestem za tym. Tyle że nie ma na to szans. Wyobraźmy sobie, że nie ma ZUSu, każdy oszczędza na emeryturę jak chce. ja oszczędze, Ty oszczędzisz, ale będzie też taki co nie będzie oszczędzal. I jak skończy pracować to z czego bedzie zyl? Z zasilku socjalnego, wiec i tak bedzie nas to kosztowalo. Cos podobnego dziala w Kanadzie chyba.