Szpen napisał(a):

a prawda jest taka, że Grecja, czytaj ludzie, jest sobie sama winna, i Ci ludzie co teraz strajkują, wcześniej żyli jak "Pany", a gdy przyszło zaciskać pasa nie chcą z tego zrezygnować. Ja rozumiem, że ich rząd leciał w kulki, rozmuchując socjal, tyle że wcześniej nikomu nie przyszło do głowy, że żyją ponad stan. Skoro wcześniej zwykłym Grekom nie przeszkadzało, że mają dziwne dodatki do pensji (kierowca dostaje że przyjedzie punktualnie na przystanek sic!), i teraz to traci to ja się nie dziwie że wychodzą na ulkicę. Bo on myślał, że to jest normalne. A to normalne wcale nie jest.
A najlepsze w tymsą nasze emerytury. To jest jak z Grecją u Nas. Wszyscy chcą brać, ale dać nic nie chcą. PiSowcy chcieli reform, a jak rząd chce je wprowadzić, to stają okoniem i płaczą, że ludzie nie można zmuszać do pracy tak długo. Tylko nikt nie patrzy, że te reformy są nie na teraz, że ten wiek emerytalny kobiet to będzie 2040 rok. Za 20 lat i więcej. Ważne, że jest teraz. gdyby margaret Tchatcher też tak podchodziła do sprawowania władzy, brytole byliby w cięzkiej dupie. A jak widać idzie im świetnie, chociaż w latach 70 i 80 wychodzili na ulice przeciw wprowadzaniu reform.
|
Taak, sama sobie winna, bo pewnie sama sobie kredyty dawała

?
Mam Szpeniu propozycję - płać dowolnemu userowi forum 120 tys zł rocznie, przez dziesięć lat, user będzie sobie żył - nie będzie kupował nieruchomości - tylko tak sobie żył. I co dasz

?
Podejrzewam, że jabyś złożył taką ofertę to bez trudu znalazłbyś chętnych.
W przypadku Grecji takie możliwości kredytowania dawała przede wszystkim UE. Banki dawały

? Dawały!!!!! Grecy brali

Brali !!!!!!!!!!! Tylko, że w kapitalizmie jak ktoś udziela kredytu osobie, która nie może go spłacić to ten bank ponosi odpowiedzialność. W socjaliliberalizmie w takiej sytuacji płacić mają inni w ostateczności podatnicy, bo .......
Jakie profity z istnienia strefy euro mamy i mieliśmy

?
Dlaczego kraje spoza tej strefy mają się dokładać do interesu, który nie tyle, że jest niepewny - jest wyrzuceniem kasy w błoto......
Niemcy i Francja profitowały, ich banki kredytowały (banki prywatne nie państwowe) to niechaj te banki i te kraje odpowiedza za swoje działania. Efektem pomocy będą wspaniałe odprawy dla prezesów i dyrektorów banków, i to dla mnie jest bardziej oburzające niż postawa Greków......