Wyświetl pojedynczy post
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.02.2012, 18:09
bellic88 napisał(a):Wyświetl post
Niedawno napisałem do działu marketingu mail odnośnie moim zdaniem bardzo słabych plakatów zachęcających do kupna karnetu (plakat bardziej kojarzy mi się z kinem niż stadionem) i o dziwo dość szybko (4 dni) dostałem odpowiedź

Jeśli by kogoś interesowało:

"Bardzo dziękujemy za Pańskie spostrzeżenia. Przy opracowywaniu strategii sprzedaży karnetów, kreacja graficzna była poparta specjalnymi badaniami focusowymi wśród naszej grupy docelowej - i jak widać przynosi wymierne efekty.
Niemniej jednak każda merytoryczna informacja zwrotna od naszych Kibiców jest dla nas zawsze cenną wskazówką na przyszłość; na pewno uwzględnimy ją przy okazji kreacji na mecze Ekstraklasy.

Z poważaniem,

MACIEJ GOŹDZIELEWSKI
Creative Graphic Designer
Wisła Kraków SA"

I ja się pytam: Gdzie oni robią te badania focusowe? Jeśli w ogóle robią...
Kolego, jak dla mnie Cię zbyli, a w zasadzie Pan Maciej.

Po pierwsze owe badania 'fokusowe' to zacytuję synonim: "zogniskowany wywiad grupowy". To mniej więcej taka dyskusja gdzie możesz poznać opinię badanego. Ma to zastosowanie wszędzie tam gdzie trudno jest zrobić miarodajną ankietę a zależy nam, poza opinią, na kreatywności i sugestii dotyczących rozwiązań z uwagi na słabą znajomość tematu. Także Pan Maciej przyznaje się do posiłkowania się kreatywnością osób trzecich.

Dwa skoro Pan Maciej przy tworzeniu szaty graficznej plakatu posługuje się 'badaniem fokusowym' czyli dyskusją w gronie kibiców i wychodzi sala kinowa to nie mam pytań.

Imho ciekawa sprawa byłoby założenie ankiety na stronie forum z pytaniem czy plakat z 'kinem' jest ciekawy, sensowny, graficznie świetny itp. Baaaa nawet można zapytać co Ci się w tym plakacie najbardziej 'podoba' plus opcja: 'W sumie mi się nie podoba, stać Was na więcej'. I wyniki odesłać Panu Maćkowi .

P.S.
Mnie ten plakat kojarzy się z nagrobną klepsydrą i krawatem. Jest delikatnie mówiąc fatalny - jest czarny i krzesła są kinowe - można było się deko potrudzić i wziąć zdjęcie krzesełek na sektorach.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 12.02.2012 o godz. 18:12.
Odpowiedz cytując