Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2012, 22:55
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
Ja nadal będę twierdził, że Oknoplastowi ubyłoby więcej klientów (wśród kibiców, bo o tych mowa) gdyby sponsorował Wisłę, a nie Inter.
Poza tym mówiliśmy o rynku polskim, a nie o włoskim, co zaznaczyłem w poprzednim komentarzu.
Milczę na temat zasięgu Oknoplastu bo nie wiem jaki on jest, tak samo jak Ty. To, że Orlen ma swoją siedzibę w Płocku nie oznacza, że tam najwięcej działa.

http://www.oknoplast.com.pl/kontakt na ich stronie widać, że maja swoje sklpey praktycznie w całej Polsce. Wnioskuję z tego, że działają na terenie całego kraju w podobnym stopniu co w Krakowie.
A będziesz bojkotował firmę włoską, która zareklamuje się w Polsce? Powinni się przecież reklamować u siebie. Gdzie ten krajowy patriotyzm?
1. Być może nie do końca zrozumiałeś mój argument. Dlatego łopatologicznie: jeśli Twój sposób rozumowania (tzn: sposorując Wisłę traci się więcej klientów niż zyskuje bo rezygnują kibice innych klubów) byłby słuszny to należało by założyć że nie opłaca się również sposnsorować Interu bo na rynku włoskim (ktory jak rozumiem jest dla Oknoplastu drugim po polskim) stracą klientów będących kibicami innych klubów. A mimo to zdecydowali sie na ten ruch. A ponieważ jak sam zauważyłeś: "Nie bój się, takie firmy cały czas analizują co im się opłaca, a co nie" w związku z tym po szczegółowych badaniach zapewne doszli do wniosku że mechanizm nie jest taki jak Tobie się wydaje.
2. Jak widać o udziale rynkowym (wbrew deklaracjom o braku wiedzy) milczeć nie potrafisz. A zatem: przykład Orlenu jest mocno nieadektwatny ze względu na jego pozycje monopolistyczną na rynku polskim. Rynek okien jest znacznie bardziej konkurencyjny. To że Oknoplast ma swoje sklepy na terenie całego kraju nie znaczy nic. Zanim wyciągniesz z tego dalsze wnioski powinieneś sprawdzić: jaka cześć sprzedaży jest dystrubuowana tym kanałem oraz jaki jest obrót poszczególnych sklepów. Wtedy można próbować snuć jakieś wnioski.
3. Nie zrozumiałeś chyba do końca na czym polega ten case. Gdbyś zrozumiał to nie pytał byś się o krajowy patriotyzm w przypadku: "gdy firma włoską, reklamuje (ja pisałem o sposnsoringu sportowym) się w Polsce, powinni się przecież reklamować u siebie" . Jako patriota tylko bym się cieszył gdyby np: Pirelli wydawało kasę na Wisłę. Trzymając się mojej argumentacji w powyższym przypadku martwić się (bojkotować) powinni kibice z Włoch (w szczególności gdyby rzeczony Pirelli nie wydawał ani grosza na drużyny włoskie).
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 09.02.2012 o godz. 23:00.
Odpowiedz cytując