Temat: Ekstraklasa
Wyświetl pojedynczy post
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.02.2012, 12:31
Nie zgadzasz się z tym remisem?

Nic się nie zmieni, bo i w Legii będą zapewne zmiany. Nie da się tak toczek w toczek porównać zespołów, które grają innymi systemami gry, prowadzą mniejszą, bądź większą rotację w składzie, albo przez kontuzje, bądź inne czynniki losowe (Jovanovic zawieszenie). Trzeba to robić tak jak dokonują tego różne stacje telewizyjne, czy gazety tworzące jedenastki kolejki. Ustala się wtedy standardowy szkielet takiej jedenastki i do tego dokooptowuje najlepszych zawodników na taką pozycję.

Napisałem, że Radovica móglbym wstawić na prawej stronie pomocy, bo tam grał 90% kariery, ale obecnie jest typowym środkowym pomocnikiem podwieszonym pod napastnika. Tak samo porównanie Rybusa do Małeckiego, czy Ilieva to dla mnie jakieś kuriozum. Jak można porównać zawodników, którzy niby mogą grać na tych samych pozycjach, ale są zupełnie innymi zawodnikami. Rybus to typowy skrzydłowy, z dobrą wrzutką i strzałem, jednak biega głównie wzdłuż linii, a Iliev, czy Małecki to są tak naprawdę napastnicy do systemu 4-3-3, bo do takiej gry mają predyspozycje. Iliev ma bardzo średnią wrzutkę co dyskwalifikuje go tak naprawdę w grze między 50, a 70m. On musi grać na ostatnich 30 metrach, bo inaczej jest zwyczajnie nieefektywny.

Oczywiście, że Wisła ma większą głębię. Pisałem o tym latem jak pół tego forum płakało, że dzieje się Wiśle jakaś tragedia. Tak naprawdę to Wisła pierwszy raz od ery Kasperczaka ma dwie w miarę równe 11-stki, ale nie ma zupełnie obrony, więc co to za głębia jak jedna formacja nie występuje w praktyce? Punkt za głębię w przypadku pojawienia się Diaza za Pajica powinien być ujemny, a nie dodatni
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 12:41.
Odpowiedz cytując