Po pierwsze nie wiem skąd się bierze ten mit o ratyfikacji przez 6 państw Unii.
Owszem aby ta umowa weszła w życie potrzebna jest ratyfikacja co najmniej przez 6 krajów które ją podpisały , ale to równie dobrze może być U.S.A , Japonia , Meksyk , Kanada , Singapur i jakiś kraj europejski(w którym ona będzie stosowana- jeżeli założymy , że mylę się w tym co napisałem poniżej)
I teraz jest pytanie czy jeżeli Parlament Europejski wyrazi zgodę na ratyfikację tej umowy , to automatycznie będzie ona obowiązywała kraje członkowskie , nawet te które jej nie ratyfikowały.
Po pierwsze i to co jest bez żadnego cienia wątpliwości , na pewno nie będą obowiązywały te przepisy ACTA , które dotyczą przepisów prawa karnego , bo właśnie z tego powodu że znajdują się tam takie przepisy jest to dosyć specyficzna umowa która musi być ratyfikowana niejako dwojako , bo o ile sama Unia posiada kompetencje jeżeli chodzi o kwestie własności intelektualnej o tyle nie posiada kompetencji w kwestiach prawa karnego.
Drugie pytanie na które ja w tej chwili nie mam odpowiedzi popartej w 100 % pewnymi źródłami , to kwestia tego czy w takim przypadku(gdyby PE wyraził zgodę a któryś z 27 krajów jej nie ratyfikował) w ogóle ta umowa będzie wiązała Unię i jej państwa członkowskie.
Według mnie nie.
Komisja Europejska też wyraża takie stanowisko
Cytat:
|
Komisja Europejska wyjaśnia, że w praktyce, by międzynarodowa umowa ACTA o zwalczaniu podróbek i piractwa weszła w życie w UE, wymagana jest ratyfikacja Parlamentu Europejskiego i wszystkich krajów UE
|
Co ciekawe jeszcze chyba nigdy nie było takiego przypadku by w tego typu formie umów(gdy stroną jest UE i jej państwa członkowskie) któreś państwo się wyłamało.