Wyświetl pojedynczy post
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.02.2012, 07:32
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Temat Bryzy przewijał się i wracał wielokrotnie w kontekście sprawowania urzędu Ministra Obrony Narodowej przez Klicha. Mówiono o tym, że to była jedna z najbardziej idiotycznych jego decyzji na wydanie pieniędzy potrzebnych na modernizację armii. Oczywiście temat później musiał odejść w dal, bo wydarzył się Smoleńsk, a także wcześniej Mirosławiec.

Samoloty Casa (mimo, że w tym kontekście mówi się o nich niezbyt przychylnie, to jednak w opiniach fachowców całkiem solidna i sprawdzona marka). Transportuje naszych żołnierzy i zaopatrzenie także na linii Polska-Afganistan.

Polecam jednak zapoznanie się z materiałem opublikowanym na stronach Superwizjera. Pomijam fakt, że to TVN, ale mimo wszystko może on rzucić trochę światła na ten epizod w polskim lotnictwie:

http://superwizjer.tvn.pl/40202,po-c...wum-detal.html
W moim uznaniu CASA była dobrym wyborem, niestety wiem, że niemalże w każdym przetargu rządowym kryją się jakieś łapówki.
Najbardziej mnie ciekawi kwestia Embraerów rządowych. Dlaczego i po co zostały wydzierżawione, nie dośc, że nie spełniają podstawowych kryteriów jeśli chodzi o transport VIP to koszt całego przedsięwzięcia jest zbliżony do kosztu zakupu przykładowo Airbusa 319 zasięg też zdecydowanie większy.
Chociaż ostatnio pojawiła się informacja o lotach Premiera z Warszawy do Gdyni/Gdańska (1 lot = 22tys. zł)
byc może jednak ekonomia decydowała

Polecam też śledzic tematy związane z zakupem samolotów zaawansowanego oraz śmigłowców dla wojsk lądowych.