Wyświetl pojedynczy post
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.02.2012, 01:49
Markus napisał(a):Wyświetl post
Dziwi mnie nadmierna krytyka minionego roku w Wiśle. Był to bowiem świetny rok dla Wisły, pełen sukcesów i to historycznych.

Nie wszystko było i jest idealne. Ale Valcks wprowadził do naszego klubu nową jakość i skuteczną wizję polityki kadrowej. Sprawdziło się postawienie na obcokrajowców zamiast na przepłacanych lub młodych Polaków. Udało się zakontraktować kilku naprawdę fajnych piłkarzy, którzy dali zyski sportowe i finansowe (Melikson, Iliev, Genkow, Pareiko, Jovanović, nawet Chavez), z korzyścią wypożyczyć kolejnych, co też okazało się dobrym i opłacalnym interesem (Biton, Nunez, Diaz). Wszyscy zarobili dla Wisły z samych tylko europejskich pucharów 3-4 mln Euro, nie przewidywane wcześniej w budżecie. Czyli więcej, niż pozyskaliśmy z wyszkolenia i odsprzedaży takiego przykładowego Błaszczykowskiego. Za stosunkowo małe pieniądze powstała sensowna drużyna, która ma dobre, a nie złe perspektywy, szczególnie jeśli uda się wykupić Bitona i Nuneza. Drużyna, która się spłaciła i bilansuje. Jest kręgosłup, na którym można dalej budować, który może robić nadal dobre wyniki.

Teraz trzeba ten model wzmacniać, a nie zmieniać i odrzucać. Bo wszystko stracimy. Owszem, warto wspomóc go poprawą szkolenia młodych w klubie, ale w sposób umiarkowany, jako dodatkiem do całości. Dalej trzeba nadal próbować wypożyczać solidnych obcokrajowców typu Bitona z innych europejskich klubów, szukać nowych Meliksonów i kontraktować zawodników takich jak Iliev, na powyższym bazować. To się przy Valcksie sprawdza i jest drogą w dobrą stronę.
Z tego tekstu wynika, że przez ostatnie kilka miesięcy mnie nie było i sporo straciłem. Nie wiedziałem, że Wisła ma przynajmniej 45 pkt w lidze i powoli zaczynamy świętować mistrzostwo oraz cieszymy się na myśl o majowej fecie na Rynku? Nie wiedziałem, że Wisła gromi rywali, nie pozostawiając żadnych złudzeń rywalom pokroju Śląska, Legii, Polonii, czy Lecha.

Na serio, co Ty bierzesz? Takich bzdur dawno nie czytałem. Z tej wyliczanki obcokrajowców można napisać, że w rzeczywistości oprócz Meliksona i Pareiki żaden z graczy zagranicznych nie miałby pewnego miejsca w składzie, gdyby byli w składzie Wisły Ci Polacy, którzy jeszcze niedawno w Krakowie grali (a więc w obronie Baszczyński, Głowacki i Pi.Brożek, w pomocy Zieńczuk, czy w ataku Pa.Brożek + Boguski przed kłopotami zdrowotnymi). Na jakich obcokrajowcach Wisła zarobi? Oprócz Meliksona nikogo nie widzę pewnego. Może Jovanović, czy Chavez. Przepłaceni i słabi Polacy? Masz na myśli Gargułę, wcześniej Łobodzińskiego? A ja napisze tak: Głowacki, Baszczyński, Szymkowiak, Żurawski, Frankowski, Kałużny, Kosowski, Dudka, Kuźba, Kuba, Brożkowie, a nawet Jop oraz Gorawski. Pozyskani za mniejsze bądź większe pieniądze i w zdecydowanej większości sprzedani z zyskiem. O ilu piłkarzach z zagranicy można to napisać? Przewinęło się wielu takich grajków i jedynie na trzech zarobiliśmy - Uche, Diaz i Marcelo.
Jeżeli obcokrajowcy są tacy super, to czemu w meczach z Górnikiem, Podbeskidziem, Lechią i z Cracovią nie zdobyliśmy żadnej bramki? W kilku innych spotkaniach wygraliśmy dość szczęśliwie (Jagiellonia, ŁKS), a ogólnie jedynie w dwóch spotkaniach coś zagraliśmy - Lech i Śląsk.
Obecna drużyna ma dobre perspektywy? Na jakich zawodnikach chcesz się opierać? Na weteranach pokroju Ilieva, Jaliensa? Na przeciętnych graczach z zagranicy, którzy nie umieją zrobić różnicy w lidze Polskiej - Kirm, Genkow, Bunoza, Iliev, Jaliens - sprowadzanych za wysokie kwoty. Do tego dochodzi kilku niezbyt dobrych piłkarzy, którym kończą się kontrakty i zapewne odejdą: Jirsak, Dragan, Lamey, Nunez, Diaz. Przyszłość możemy budować na Pareice, Jovanoviciu, Czekaju, Chavezie (na upartego), Wilku (na upartego), Małeckim, Meliksonie. Siedmiu zawodników, a gdzie reszta? Mecz w Nikozji i zdominowanie przez APOEL jest dla mnie idealnym punktem odniesienia. Ten kręgosłup jest bardzo chwiejny. Nie mecze z Twente, czy z Fulham w Krakowie, kiedy te drużyny grały na pół gwiazdka.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 02.02.2012 o godz. 14:09.
Odpowiedz cytując