Wyświetl pojedynczy post
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.02.2012, 10:02
Też nie rozumiem tej średniej opinii o Borysiuku. Widzieliście kiedyś Czarka Wilka, który gra dokładną piłkę do nogi na 40-50 metrów z jednej strony boiska na drugą? Jeśli już, to zupełnie od święta, a Borysiuk ma takie zagrania praktycznie co mecz. To nie przypadek, że Borysiuk ma 20 lat, kilkanaście meczów w pucharach na koncie, blisko 100 występów w Ekstraklasie, sporo meczów w reprezentacjach młodzieżowych i trzy w seniorskiej.

Gość biega w czasie meczów całą masę kilometrów, dobrze asekuruje kolegów, taktycznie jest ułożony, odbiera sporo piłek, potrafi bardzo celnie rozdzielać je do boku, ma bardzo przyzwoitą technikę, od święta łupnie też pięknego gola z dystansu, czy zagra świetną, wręcz genialną prostopadłą piłkę. Czego więcej wymagać od defensywnego pomocnika? On nie ma być królem asyst i bramek, tylko być właśnie typowym przecinakiem. A Borysiuk nie jest tylko typowym przecinakiem, bo tak jak wspomniałem, potrafi zrobić coś więcej, niż przejąć piłkę lub sfaulować. No i ma 20 lat, więc jeszcze przez jakieś trzy, cztery lata będzie robił czysto piłkarskie postępy, potem już tylko zbierał doświadczenie.

Jestem pewien, że sprawdzi się w Niemczech, szczególnie, że Kaiseslautern to bez cienia wątpliwości słabsza drużyna, niż Legia, czy Wisła - tacy zawodnicy jak Melikson, Ljuboja, Radovic, Wilk, Małecki, Biton, czy Rybus mieliby tam pewny plac i należeliby do absolutnie najlepszych zawodników. I uważam, że dokonał on świetnego wyboru, bo lepiej pograć przeciwko Bayernowi, Dortmundowi, Schalke, Werderowi, czy Bayerowi, niż zagrać góra kilka meczów w pucharach i zginąć w europejskiej przeciętności ligi belgijskiej. Szczególnie że Kirch, konkurent Ariela jest fatalnie oceniany wśród kibiców tego klubu i od dawna szukano kogoś na jego miejsce.

No i mam nadzieję, że sprawdzi się jak najszybciej, bo brakuje zawodnika tego typu w kadrze. Dudka jest doświadczony, dobry technicznie, silny, ale zdecydowanie za mało zwrotny na drużyny grające szybko piłką - na takich Greków byłby w sam raz, a Rosjanie już podejrzewam by go trochę objeżdżali. Murawski i Matuszczyk są zbyt mało agresywni, to bardziej defensywni pomocnicy w stylu (zachowując proporcje) Sahina, którzy dobrze rozgrywają piłkę i pozytywnie wpływają na płynność gry drużyny, są bardzo przyzwoici technicznie, ale mniej agresywni i skuteczni w odbiorze - ja osobiście odstrzeliłbym jednego z tej trójki, wybierając skład na EURO, chyba, że realnym by było odstrzelenie Polańskiego, ale na to nie ma co liczyć.

Natomiast wspomniany Polański jest zupełnie nijaki, niby typowa "6", a jednocześnie (przynajmniej w tych meczach, w których go oglądałem) nie notuje jakiejś oszałamiającej liczby przechwytów, raczej w małym stopniu jest w grze, skupia się na asekuracji kolegów. Moim zdaniem Borys jest brakującym elementem smudowej drużyny, problem w tym, że Smuda skład na EURO już praktycznie wybrał i raczej nie ma tam Grosickiego, czy Borysiuka, czyli ciągle młodych, zdolnych POLAKÓW...Takich, na których to ponoć Smuda chciał budować kadrę. Ale tak czy siak rywalizacja na pozycji defensywnego pomocnika w naszej kadrze jest naprawdę bardzo obiecująca, o cztery miejsca walczą: Murawski, Matuszczyk, Borysiuk, Dudka, Polański, Jodłowiec, Wilk, a przecież są jeszcze młodzi Polacy, którzy regularnie grają w drugich ligach silnych piłkarsko krajów, czyli Krychowiak i Salamon.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 01.02.2012 o godz. 10:12.
Odpowiedz cytując