el Nuero napisał(a):

Już kiedyś było o tych gratyfikacjach, ale w ramach przypomnienia, ile UEFA płaci Wiśle:
2,1 mln € - za sam awans do fazy play-off LM
640 tys. euro - za awans do fazy grupowej Ligi Europy
360 tys. euro - za rozegranie sześciu spotkań w fazie grupowej
420 tys. euro - za 3 zwycięstwa w fazie grupowej
200 tys. euro - za awans do 1/16 finału
Wychodzi 3 720 000 €. Do tego trzeba dodać zarobki za sprzedane bilety, transmisje TV... I właśnie dlatego zdziwienie niejednego kibica, że mimo tak dużych zarobków "kasa jest pusta". Czyżby nasz klub płacił miliony na pensje co rok? Wobec tego co będzie, jak nie zagramy w LE w przyszłym sezonie?
PS. Wielu z nas nie pisze przecież o 50-100 transferach ;-) tylko zastanawia się, czy sprowadzenie lewego obrońcy, najbardziej potrzebnego, to taki niemożliwy zakup w sytuacji, gdy klub sporo zarobił? Jeśli nie teraz, to kiedy? Jak znowu drużyna zajmie 8. miejsce (tfu!) i trzeba będzie drastycznie ciąć oszczędności?
|
OK, racja, dzięki. Zupełnie zapomniałem o tej sumie - 2,1 mln E za IV rd LM. Za długo koncentrowałem się tylko na zarobkach z samej LE. Czyli faktycznie
ogółem wygląda na to, że zarobek Wisły z gry w europejskich pucharach będzie w tym sezonie znacznie wyższy niż Lecha w poprzednim, bo on wtedy nie dotarł do play-offów LM.
PS. Zastanawiam się tylko, czy czasem nie jest tak, że w tym 2,1 mln E za IV rd LM jest wliczony od razu 1 mln E za fazę grupową LE? Czyli że dotarcie do play-off LM gwarantuje od razu fazę grupową LE. Coś to za dużo...