Bobek90
Nie chcialem juz nic na ten temat napisac, ale ty niestety przekrecasz moje wypodwiedzi!
1. Glupota totalna! Chyba nie rozumiesz jak ten caly system Barcy dziala. Oni maja w calej Hiszpanii takie szkolki. Moze maja najlepszy system na swiecie, ale nie koniecznie dlatego, ze maja jakis nadzwyczajnych trenerow, baze czy nie wiem (chociaz maja naprawde swietnych trenerow i baze), lecz poniewaz maja bardzo dobry system scouting! Do La Masii trafiaja wlasnie najlepsi najlepszych i dlatego treningi sa na wyzszym poziomie, itp.. Szkolenie mlodziezy to 3 etapy: pierwsza to od ~ 6. do 12. roku zycia tylko i wylacznie technika, koordynacja i taktyka indiwidualna, wiec wlasnie ten etap, ktorego ucza w Warszawie. Uwierz mi czy nie, ale treningi w FCB Escola Varsovia wygladaja prawie tak samo jak w Barcelony, oni tam tez tylko maja dwoch trenerow na druzyne, jedynie trenuja tam 3 razy w tygodniu zamiast 2 razy jak w Polsce. Wiec cel jest ten sam! Przygotowac mlodych pilkarzy na tym etapie do dalszego rozwoju w Katalonii! Jesli jestes wciaz innym zdaniem, to dobranoc...
2. Kolejna glupota! Czy np. Mrozinski i Duda kiedys beda dobrymi pilkarzami, to juz przeciez calkiem inny etap rozwoju, na ktory, w tym przypadku, Stal Mielec nie ma zadnego wplywu! Na obecnym etapie sa na dobrym poziomie i na pewno nie gorsi niz pilkarze z Niemiec czy Holandii w tym samym wieku. Poza tym, jak juz powiedzialem, chodzi mi o obecna sytuacje w tych klubach, a nie o sytuacje 10 lat temu. Chciales koniecznie nazwiska wychowankow, wiec masz, tez jestem zdaniem, ze Cwielong i Plizga to slabi pilkarze!
3. O jezu... Ty jako pierwszy poddales argument "zainteresowanie futbolem", pamietasz?

Wiec pytam cie: jak ty definujesz "zainteresowanie futbolem" lub o co ci chodzi? W Serbii na 100 % mniej ludzi gra w pilke niz w Polsce (sadze, ze nawet per capita, wiec raczej ci nie o to chodzilo) i mniej ludzi chodzi na mecze. Albo co myslisz? Ze pilka nozna w Polsce to jakies marginalne zjawisko? Chyba nie, Polska jest prawdopodonie najwiekszym krajem we wschodnej Europie jesli chodzi o ilosc ludzi uprawiajac pilke nozna. Wniosek? Slabe, bardzo slabe argumenty masz!

3-4 miesiace straty treningu nie do odrobienie ze wzgledu na klimat? A w hali nie mozna trenowac? Pod wzgledem techniki, to te treningi sa moze nawet na wyzszym poziomie. W Niemczech wlasnie NIE mieli kilka lat temu dobrych trenerow! Na pewno nie wiesz, ale po MS 1998 we Francjii byla tam/tutaj wielka dyskusja o szkoleniu, ze jest staroswieckie i potrzebne sa zmiany. Zmienili calkowicie szkolenie trenerow i powstaly tzw. "Stützpunkte" (baze szkoleniowe) w kazdym powiecie, gdzie trenuja najlepsi z regionu pod opieka trenerow z DFB raz w tygodniu dodaktkowo do treningu w klubach.
4. Popatrz jeszcze raz o co mi chodzilo na poczatku: o to, ze w Brazylii maja bardzo dobry system szkolenia, pomimo ze kluby nie maja ani duzych pieniedzy, ani dobre boiska, natomiast maja dobrych trenerow! A ty zaczales pisac o czynnikiem ekonomicznym, itp.. Ja nigdy nie napisalem, ze socjalny background NIE ma wplywu na to ze dzieci zdecyduja sie na pilke, ale na dalszy pilkarski rozwoj to juz nie ma wplywu, jesli jestes innym zdaniem, to prosze o cytat! W Chile pilka rowniez jest religia (sa naprawde zwariowani jesli chodzi o pilke!), duza pilkarska tradycja, mnostwo klubow pilkarzy amatorskich, sytuacja ekonomiczna podobna do tej w Brazylii lub Argentynie (chociaz Chile to na pierwszym miejscu Human Development Index w ameryki poludniowej) i klimat taki sam jak w Argentynie. Ale dlaczego pilka nozna byla tam tak dluga w kryzysie? Poniewaz caly system szkolenia byl staroswiecki i po prostu nie mieli fachowcow! Zmienili to i efekty juz widac! Cala twoja teoria o pilce w tym regionie, to jedna wielka bzdura!
5. Po pierwsze, byl to rocznik 1982, ktory zdobyl ME U-18, a Michal Stasiak jest rocznikiem 1981. Po drugie, gdzie ja napisalem lub co wskazywa na to, ze dla mnie w juniorach liczy sie tylko wynik? Prosze o cytat, jesli nie masz, to

!!! Napisalem, ze mieli dobrze wyszkolonych pilkarzy i grali ladna pilke, wiec przestan przekrecac moje wypowiedzi! Zeby grac ladna pilke, trzeba byc dobrze wyszkolony zarowno technicznie jak i taktycznie, czy nie? Widze, ze potrafisz tylko kopiowac wypowiedzi innych, ale nie rozumiesz o co wlasnie chodzi. Poprosze jeszcze raz o cytat, gdzie napisalem dla mnie liczy sie wynik!