Wyświetl pojedynczy post
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.01.2012, 15:20
GaoFeng
Cytat:
Inny cel ma FCB Escola Varsovia niz La Masia? Aha, wiec jaki twoim zdaniem? Pytam na serio!
Np. taki ze jak w La Masi trafi sie talent to tam bedzie szkolony... do momentu az stanie sie zawodnikiem. W Escoli Varsovi jak trafi sie talent to... pierwsze co zrobia to go wysla do La Masi (jesli oczywiscie obie strony beda zainteresowane). Ot, taka jedna i malutka roznica I nie jedyna...

Teraz czekam na odpowiedz na moje pytanie. Jakich to i ilu pilkarzy wyszkolily te szkolki?

Cytat:
Inny przyklad to kluby z takich krajach jak Serbia, Chorwacja czy Rumunia
Kolejny glupi przyklad. Sprawdz aspekty takie jak poziom zycia, zainteresowanie futbolem, baze (Partizan), klimat(!) i wtedy mozemy pogadac. Tak pozatym, to Rumunia mi tu nie pasuje. A co oni takiego w tym futbolu osiagaja by uznawac ich za wzor?

Cytat:
Inny pilkarski klimat w Brazylii, Argentynie czy w Afryce? ...Wiekszosc tych chlopakow mieli po prostu duzo lepszych trenerow i wieksze ambicje niz np. dzieci z Polski!
Boze, no nie rozumie... Po pierwsze futbol jest tam religia (ameryka poludniowa). Po drugie, ze wzgledu na czynniki ekonomiczne nie ma tam tyle "playow" na osobe, wiec i czasu wolnego wiecej jest. Po trzecie, jesli futbol bylby twoja jedyna alternatywa nie tyle na bycie bogatym co wogole zycie na godnym poziomie to bys nie zapieprzal? A, i po czwarte, klimat. U nas w zime raczej sie nie pogra na "odkrytym" boisku
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://stadionslaski1996.futbolowo.p...sumowanie.html

Zakończyło się nasze drugie turne w Niemczech. W trzech spotkaniach z Borussią M-G, Schalke i Borussią Dortmund doznaliśmy trzech porażek tracąc 20 bramek a zdobywając jedną. W zeszłym sezonie zdobywając mistrzostwo Śląska w 22 spotkaniach straciliśmy 17 bramek. Zderzyliśmy się z europejską rzeczywistością. Każda z tych drużyn dysponuje obiektem, o których mogą pomarzyć drużyny z ekstraklasy. Budżety na młodzież w każdym z tych klubów sięgają 2 milionów euro, a zawodnicy są dowożeni na zajęcia busikami z różnych stron Zagłębia Ruhry. Wyszkolenie techniczne, szybkość, zwrotność, siła, tempo gry tymi cechami rywale bili nas na głowę. W tych spotkaniach tylko momentami mogliśmy nawiązać walkę, a na otwartą grę nie mogliśmy sobie pozwolić. Niestety prawda jest bardzo brutalna. W Polsce nie spotkaliśmy się z żadną drużyną, która by dysponowała przynajmniej 20% potencjałem naszych rywali z Niemiec. Ja osobiście, a pracuje już 10 lat jako trener nie widziałem żadnego Polaka wyszkolonego w taki sposób jaki został zaprezentowany przez niemieckie drużyny. W naszym kraju muszą nastąpić duże zmiany w szkoleniu dzieci i młodzieży, a także dostępności do baz sportowych z prawdziwego zdarzenia. PZPN oraz kluby Ekstraklasy i I ligi muszą wreszcie zrozumieć, że bez fundamentu, a takim jest młodzież nie można budować polskiej piłki. Budowa orlików w żaden sposób nie rozwiązuje sprawy. W Niemczech także dużo jest takich boisk, ale cała praca na rzecz Niemieckiej piłki odbywa się w ośrodkach do tego przystosowanych z wybitną kadrą trenerską, która ma takie warunki, że może się tylko skupić na trenowaniu, a także selekcją kierunkową. My Polacy jesteśmy minimalistami i zadowalamy się najmniejszym sukcesem taką już mamy naturę, a nasi sąsiedzi podchodzą do wszystkiego profesjonalnie i sukcesy są widoczne od 1 reprezentacji do U-15. Dla naszych zawodników była to niesamowita lekcja, w której wystąpiliśmy w roli ucznia i będziemy starali się wykorzystać tą naukę. Mam nadzieje, że sukcesywnie będziemy skracać dystans jaki dzieli nas od tych drużyn, a może kiedyś nastąpią u nas czasy, że piłka nożna będzie wreszcie sportem narodowym, bezpłatnym dla dzieci i młodzieży, a bazą nie będzie nazywane jedno boisko o sztucznej nawierzchni.

No prosze, cala twoja teoria obraca sie w pyl Talenty sa, szkolenie jest swietne, a bazy nam nie trzeba! Viva!

P.S
Lol, tylko 2 mln euro. Myslalem ze szkolenie na tym poziomie wymaga wiecej. To jest okolo 8,6 mln zlotych. Dla przykladu obecnie Legia rocznie na mlodziez daje... 4 mln zlotych. Myslalem ze budzetowo (na szkolenie) od takich klubow Legia jest oddalona o "kosmos" a jest tylko o... "kontynent". Wprawdzie baza nie ta (co zreszta sami przyznaja i mowia o potrzebie jej rozbudowy, Walter nawet wspomnial o 5 nowych boiskach), jakosc trenerska pewnie jeszcze tez nie ta (po 10 latach doswiadczenia nie ma co oczekiwac cudow, niemcy doswiadczenie w szkoleniu maja wieksze o przynajmniej kilkanascie lat), ale... koniec koncow to optymistyczna wiadomosc. Jesli z tymi 2 mln euro to prawda oczywiscie. Bo pokazuje ze finansowo (patrzac w perspektywie dlugoterminowej) bedzie nas stac na szkolenie na europejskim poziomie (oczywiscie nie mam na mysli poziomu takiego jak np. w Barcelonie, bo to jest poziom nieosiagalny). Przynajmniej te najwieksze polskie kluby...
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 19.01.2012 o godz. 15:27.
Odpowiedz cytując