Dzimi napisał(a):

Oj oj
Z tego co czytam Michał miał poprzedni komputer 6-7 lat, więc następny nie będzie zmieniał za 2-3 lata. Może teraz pomiędzy Radeonem 6950 w wersji 1GB i 2GB nie ma dużej różnicy, ale w grach które wyjdą za rok-dwa będzie znaczna różnica. Większa pojemność pamięci na karcie to wydatek który zwróci się w przyszłości i jeżeli nie planuje się wymieniać karty graficznej po kilkunastu miesiącach to warto go ponieść.
Przykład? w 2008 roku można było kupić np GeForce 8800GT (czy inne karty) w wersji z 512MB lub 1GB pamięci. Niektórzy pukali w głowę innym - człowieku, po co Ci 1GB jak żadnej różnicy nie ma. Ci którzy wybrali wersję z 1GB mogli pograć w gierki które wyszyły 2-3 lata później w miarę płynnie, a na tych samych kartach z 512MB nie dało się grać bo działały 3-4 razy wolniej. I po tym czasie Ci którzy kupili te karty z 1GB pamięci powiedzieli do tamtych - dołożyłem niedużo do większej pamięci na karcie, a teraz nie muszę tak szybko wymieniać karty, co Ciebie niestety nie ominie.
Pamięci na karcie nie da się dołożyć jak RAMu na płycie, lepiej wziąć od razu więcej. No chyba że się zmienia karty co 18-24 miesiące, to nie trzeba. Wtedy następną kupuje się z 2x więcej pamięci i tak dalej.
A co do benchmarka - ten serwis jest trochę lamerski, mają słabe testy szczególnie procesorów (za dużo syntetyków które nic nie znaczą), Natomiast aktualności (newsy) są nieraz znacznie później niż w serwisie który lubię i polecam (ten który mam w podpisie).
|
Tylkko że pamięć na karcie nie ma dużego wpływu na wydajność karty graficznej a raczej na rozdzielczość którą można osiągnąć. W ostatnich 2-3 latach do gier wszedł format FullHD który pociągnął za sobą konieczność stosowania kart o większej pamięci. Lepiej zainwestować w kartę z wyższym taktowaniem pamięci
iiYama napisał(a):

Cześć, ile byście dali za poniższy zestaw?
- Monitor iiYama 20" ProLite E2002WS
- Obudowa CoolerMaster Centurion 590, czarna
- MB Asus P5Q-E
- Procek Intel Core2Duo E8400
- Dysk Seagate 250GB ST3250410AS
- Dysk Samsung 500GB HD502HJ
- Grafika Asus GF-9800GTX+ 512MB
- Napęd Pioneer DVR-216BK
- Pamięć 2x2GB OCZ DDR2 CL5 1066Mhz Reaper
- Chłodzenie Pentagram Karakorum HP-120
- Mysza Logitech MX518
- Zasilacz Tagan TG600-U33II 600W
- Windows Vista Home Premium 64
Oprócz dysku Samsunga wszystko kupowane i składane w styczniu 2009, Samsung jakoś 2010. Na wszystko oprócz Samsunga mam rachunki/faktury i w większości oryginalne pudła.
Z góry dzięki za pomoc
|
Jak masz rachunki i faktury to sprzedawaj pojedynczo na allegro. Na pewno więcej zarobisz. Szkoda że nie zacząłeś sprzedawać w grudniu bo wówczas mógłbys napisać że większość elementów jest jesszcze na gwarancji a tak to tylko Samsung pozostał na gwarancji. Nowe kompy są teraz drogie wiec do używanych ludzie kupują używane części. Pamietam jak 2 lata temu sprzedawałem swojego kompa na części to byłem pozytywnie zaskoczony ile wyciągnąłem mimo, że już wówczas był to komp do pracy biurowej.