Bobek90 napisał(a):

kacpaw91
O tak, juz widze jak Kirm czy Jirsak zgadzaja sie na wypozyczenie do pierwszoligowca... A jeszcze mniej prawdobodobne jest ze jakis klub pierwszoligowy z niezlym szkoleniem bedzie chcial wypozyczac naszych mlodych-"zdolnych".
|
Miałem na myśli Młodą Ekstraklasę, albo zawodników jak Kowalski, Chrapek, Nalepa, czy kilku innych, którzy nie mieszczą się w pierwszej drużynie. Daruj sobie te złośliwości
Bobek90 napisał(a):

A ten tekst to juz calkowita bomba. Po pierwsze u nas w kraju szkolenie praktycznie nie istnieje, i jesli chce sie je miec na poziomie to trzeba je poprostu... zbudowac sobie. Od podstaw. Czyli to co robi Legia. Ale oni chyba takiej umowy z nami nie podpisza... Wspolpraca z innym klubami jest bardzo wazna ale tylko jako uzupelnienie wlasnego systemu szkolenia. Sama wspolpraca, w naszych warunkach, wiele sie nie zdziala, a juz gadanie o odrabianiu jakis strat ta metoda to kpina.
|
Albo chcesz za wszelką cenę się czepić, albo zwyczajnie nie czytasz tego co napisałem. Ująłem to pod kątem tymczasowego rozwiązania, które przez lata "pustki" związanej z brakiem bazy sportowej (tak, tak, minie co najmniej kilka lat niż zobaczymy pierwsze efekty) zapewni choć jakiś jej substytut. Lepiej nic nie robić tylko czekać?
Bobek90 napisał(a):

|
My nie mamy (mysle) w nizszych ligach klubow z naprawde niezlym szkoleniem (tj. poziom Legii, lub wyzszy, lub troche nizszy). Wiecie, boiska, dobrzy trenerzy, itd. To sa konkretne koszty (rocznie z 2-6 mln zl, ... no i oczywiscie boiska same tez sie nie zbudowaly). Nie wierze ze jakis klub w nizszych ligach stac na to. A jak stac i ma to szkolenie, to bardziej prawdopodobne jest ze ten klub w przeciagu ilus tam lat bedzie stal duzo wyzej od nas, niz to ze bedzie inwestowal miliony by potem oddawac za kilka procent i tone "kopaczy" efekty tych inwestycji.
|
Jestem przekonany, że tak naprawdę w niższych ligach wystarczy dobry trener z prawdziwym talentem, boisko i grupa piłkarzy wśród których znajdują się ludzie z talentem. Ważne jest także właściwe podejście. Główna inwestycja to ludzie. Liczba boisk jest ważna, ale dla klubów gdzie szkolić mają setki piłkarzy, a nie grupę kilkunastu. Do tego ważny jest dobry scouting. Co do boisk skąd wiesz, czy owe boiska nie są finansowane przez samorządy? Poza tym niektóre kluby próbują uzyskiwać środki z Unii Europejskiej. Niektóre kluby mają bardziej znane sekcje w innych dyscyplinach. Czasem jest możliwość korelacji.
Bobek90 napisał(a):

Najpopularniejszy tekst na tym forum jak ktoś ma inne zdanie niż inna osoba. Brawo!