Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.01.2012, 14:32
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
kacpaw91
O tak, juz widze jak Kirm czy Jirsak zgadzaja sie na wypozyczenie do pierwszoligowca... A jeszcze mniej prawdobodobne jest ze jakis klub pierwszoligowy z niezlym szkoleniem bedzie chcial wypozyczac naszych mlodych-"zdolnych".
Miałem na myśli Młodą Ekstraklasę, albo zawodników jak Kowalski, Chrapek, Nalepa, czy kilku innych, którzy nie mieszczą się w pierwszej drużynie. Daruj sobie te złośliwości

A ten tekst to juz calkowita bomba. Po pierwsze u nas w kraju szkolenie praktycznie nie istnieje, i jesli chce sie je miec na poziomie to trzeba je poprostu... zbudowac sobie. Od podstaw. Czyli to co robi Legia. Ale oni chyba takiej umowy z nami nie podpisza... Wspolpraca z innym klubami jest bardzo wazna ale tylko jako uzupelnienie wlasnego systemu szkolenia. Sama wspolpraca, w naszych warunkach, wiele sie nie zdziala, a juz gadanie o odrabianiu jakis strat ta metoda to kpina.
Albo chcesz za wszelką cenę się czepić, albo zwyczajnie nie czytasz tego co napisałem. Ująłem to pod kątem tymczasowego rozwiązania, które przez lata "pustki" związanej z brakiem bazy sportowej (tak, tak, minie co najmniej kilka lat niż zobaczymy pierwsze efekty) zapewni choć jakiś jej substytut. Lepiej nic nie robić tylko czekać?

My nie mamy (mysle) w nizszych ligach klubow z naprawde niezlym szkoleniem (tj. poziom Legii, lub wyzszy, lub troche nizszy). Wiecie, boiska, dobrzy trenerzy, itd. To sa konkretne koszty (rocznie z 2-6 mln zl, ... no i oczywiscie boiska same tez sie nie zbudowaly). Nie wierze ze jakis klub w nizszych ligach stac na to. A jak stac i ma to szkolenie, to bardziej prawdopodobne jest ze ten klub w przeciagu ilus tam lat bedzie stal duzo wyzej od nas, niz to ze bedzie inwestowal miliony by potem oddawac za kilka procent i tone "kopaczy" efekty tych inwestycji.
Jestem przekonany, że tak naprawdę w niższych ligach wystarczy dobry trener z prawdziwym talentem, boisko i grupa piłkarzy wśród których znajdują się ludzie z talentem. Ważne jest także właściwe podejście. Główna inwestycja to ludzie. Liczba boisk jest ważna, ale dla klubów gdzie szkolić mają setki piłkarzy, a nie grupę kilkunastu. Do tego ważny jest dobry scouting. Co do boisk skąd wiesz, czy owe boiska nie są finansowane przez samorządy? Poza tym niektóre kluby próbują uzyskiwać środki z Unii Europejskiej. Niektóre kluby mają bardziej znane sekcje w innych dyscyplinach. Czasem jest możliwość korelacji.

Wylaczcie niektorzy FM!
Najpopularniejszy tekst na tym forum jak ktoś ma inne zdanie niż inna osoba. Brawo!
Odpowiedz cytując