Wyświetl pojedynczy post
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.01.2012, 16:23
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Lazy
Bzdury, bzdury, i jeszcze raz bzdury.(...)
Bobek90,
Może i bzdury, może i mała prowokacja. Na pewno chciałem rzucić inne spojrzenie na sprawę "szkolenia młodzieży".
Dużo osób na tym forum traktuje szkółkę juniorów jak idea fixe albo panaceum na wszystkie bolączki Wisły.

Sam piszesz, że Niezapominajmy tez ze szkola to nie tylko "potencjalne" gwiazdy, to takze szereg sredniakow. Sredniakow za ktorych my i tak musimy placic (Kirm, Jirsak, Chavez, Paljic, Gargula, itd.)

Jakie gwiazdy? Jacy średniacy? Ważne żeby z takie szkółki ktokolwiek przebił się do pierwszego zespołu i przynajmniej grzał ławkę na rezerwie i od czasu do czasu wybiegł w podstawowej 11 w PP. Nie wiem jaki jest teraz poziom szkolenia zespołu ME, ale młodzi piłkarze przelatują przez kadrę pierwszego zespołu jak komety. Pojawiają się i zaraz znikają na kilka miesięcy.
Marzenie o gwiazdach, które sobie wychowamy to można odłożyć na półkę. Wiele wody w Wiśle upłynie do tego czasu.

Szkółka, obiekty treningowe to przede wszystkim dodatkowe koszty. Można by polegać na outsourcingu - chociażby Akademii 21, ale nawet tu klub nie mógł (nie chciał) się dogadać. Szkoda.

Masz wiele racji w tym co piszesz. Nie zgadzam się jednak z uproszczeniem kwestii "atrakcyjności" Wisły. Atrakcyjny klub nie tylko dba o szkolenie młodzieży. Atrakcyjny klub to historia, kibice, stadion jednoczący ludzi w dopingu. To wszystko się powoli buduje i bardzo mnie to cieszy. Ale w przypadku klubu piłkarskiego najważniejsze są wyniki. To one przyciągają na stadion ludzi. Co najdziwniejsze Wisła ma te wyniki jak nikt inny w Polsce. Ale zamiast wykorzystać to co jest i budować pozytywną otoczkę wokół klubu to rozpaczaliśmy przez kilka miesięcy, że nie awansowaliśmy do Ligi Mistrzów. Sami wystawiliśmy sobie ocenę negatywną, co skrupulatnie podchwyciły media, wcześniej nadmuchujące balonik z napisem Champions League.
c.d.n.
Odpowiedz cytując