Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.01.2012, 18:07
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie Wolfy, może jest zgoła inaczej I właśnie Valcx przez szacunek do Clebera daje mu wolną rękę i nie chce młodemu truć.

Co do postu Jose 841 - ja nawet w tą polemikę się nie zagłębiam.

Jedno co mnie rozwaliło to ten wiek w ME jaja pańskie. Inna sprawa że jeżeli jest dobry to czemu nie przesunąć go do pierwszej 11 przecież np Krkić debiutował mając 16,5 więc przesunąć go niech trenuje z najlepszymi a we wrześniu dowiemy się czy będzie coś z niego w innym wypadku nie ma tak naprawdę możliwości negocjacji niech odejdzie i uczy się wśród najlepszych skoro na to zasługuje.
Na razie może tylko nieoficjalnie być w pierwszej drużynie, ale czy to by zadowoliło Clebera i Lucasa? Można go przekonać żeby zostać z nami i podpisał kontrakt, dając mu okazję do trenowania z pierwszym składem, a potem wypożyczyć go do PSV, Ajaxu, czy nawet klubu drugiej ligi holenderskiej. Mógłby jak Brud pograć rok w drużynie juniorskiej zza granicy.

Na przyszłość musimy zacząć dawać więcej szans młodzieży wiślackiej. Uryga jest w idealnym wieku, aby zadebiutować w pierwszej drużynie. Nie wiem, czy chłopak ma ku temu predyspozycje, jednak skoro Moskal bierze go na zgrupowanie to warto mu dać 90 minut w jednym sparingu i po kilkanaście w pozostałych. A nóż okaże się, że jest dobrym zmiennikiem dla Wilka, czy Nuneza. Jeżeli zaś nie będzie rokował na to, aby zagrać w kilku meczach w rundzie to możemy go na pół roku wypożyczyć do 1. ligi.

Szewczyka należy wypożyczyć. Też nie wiem, czy ma talent. Jednak w jego wieku zawodnicy już dawno grają w pierwszych składach drużyn zachodnich. Gra w Młodej Ekstraklasie to marnowanie potencjału zawodnika. Może Polonia Bytom zechce go wypożyczyć po odejściu Świerczoka?

Wróćmy wreszcie do pomysłu ściągania najzdolniejszych juniorów i młodzieżowców w Polsce. Kiedyś w ten sposób wzbogaciliśmy się o Brożka, czy Małeckiego. Epizody miał np. Strąk. Zobaczmy na 2. ligę, tam pewnie kryje się nie jeden talent do wyjęcia za sensowne pieniądze. Co najważniejsze przywróćmy rezerwy. 18-latek powinien grać w dorosłej piłce, a nie drużynie Młodej Ekstraklasy.