Wyświetl pojedynczy post
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.01.2012, 10:32
Cytat:
Wszystko fajnie, pomysł byłby nawet genialny gdyby to było w innym mieście. Ale to jest w Warszawie, więc tego typu obrazek budzi mój duży niesmak.
Patrz, a mnie się bardzo podoba, dobry pomysł, wykonanie fenomenalne i nie uważam, żeby było to niestosowne Warszawa ma swoją historię i, powiedzmy, mogłoby się to skojarzyć... ale też jest normalną, fajną metropolią i ta normalność jest też wielką wartością. Mnie w pierwszym odruchu skojarzyło się to z amerykańskim filmem katastroficznym (w końcu na to jest plakat stylizowany), a dopiero później pomyślałem o Powstaniu... no ale może być też, że to świadczy o mnie źle

A co do czarnuchów i Nadprezesa - u nich jest to samo przekleństwo notorycznie. Oni rok w rok mają skład o walkę o MP, tylko że rok w rok ten skład zmieniają, często w atmosferze skandalu. Co z tego, że są zawodnicy o nieprzeciętnych umiejętnościach, skoro w piłkę nożną wygrywa się grając dobrze drużynowo - a oni nie mogą się ani zgrać z trenerem (bo się ciągle zmienia), ani ze sobą nawzajem (bo ciągłe wymiany zawodników).

Zresztą to co u nich jest najbardziej przeklęte, to że oni nie mają ani krzty samowystarczalności. Są w 100% uzależnieni od kroplówki Nadprezesa - ten póki co ma ochotę topić kasę, to topi, a oni grają o najwyższe cele. Nie mają jednak ani stadionu, ani kibiców, ani infrastruktury, ani dochodów z międzynarodowych sukcesów, ani szkółki, ani mocnych sponsorów ani wreszcie jakiejś większej wartości marketingowej. Ich wartość marketingowa to JW, którego Dysko jest zabaweczką. Ten klub nie ma żadnej wartości trwałej, czegoś na czym co rok budować budżet. Tu nie chodzi o transfery nawet - tutaj JW może się bawić - ale o to, że budżet solidnego klubu w PL to na tę chwilę już około 50 mln zł, a będzie jeszcze więcej - nie ma czym tego zblinansować, poza kieszenią Nadprezesa.

W dodatku, JW z czasem przestanie robić taką różnicę. Nie dlatego, że odejdzie albo zakręci kurek (co też jest możliwe) - ale dlatego, że jego majątek w pewnej chwili zrobi się za krótki. To nie jest szejk naftowy, radziecki oligarcha, nie ma też możliwości wielkiej międzynarodowej korporacji. Kluby w Polsce mają co raz większe budżety, ale też co raz większe dochody własne i nawet najbogatszy polski krezus może w pewnej chwili stać się po prostu za krótki w porównaniu, bo kluby po prostu co raz mniej są uzależnione od hojności właścicieli, a co raz bardziej od własnych możliwości finansowych.

Zdecydowanie wydaje mi się, że to są ostatnie podrygi JW na Muranowie, łabędzi śpiew. A może już nawet kupuje sobie zawodników pod kątem przeniesienia ich kontraktów do Polonii Dyskobolii Gdańsk...?

Cytat:
Bądźmy szczerzy, widząc transfery polonii widać że oni mają większe ambicje na mistrza niż my. Ten gruzin który jest świetnym snajperem, jak nie lepszym od Bitona i ten izraelczyk. Boje się o miejsce w pierwszej trójce na koniec sezonu
Pierwszy sezon ekstraklasę oglądasz? Dysko już nie pierwszy raz ma "najlepsze transfery" i "skład na mistrza" a kończy się jak zawsze
Ostatnio edytowane przez Sartre : 12.01.2012 o godz. 10:50.
Legionista
Odpowiedz cytując