Zrobię takie samo zestawienie dla Śląska, Legii, Polonii i Lecha bo mam strasznie dużo czasu i się nudzę.
A więc Śląsk:
BR: Kelemen, Gikiewicz
PO: Celeban, Socha
ŚO: Fojut, Pietrasiak, Wasiluk, Brak
LO: Pawelec, Spahic
DP: Kaźmierczak, Dudek, Elsner, Łukasiewicz
OP: Mila, Cetnarski
BP: Sobota, Madej, Ćwielong, Gancarczyk
N: Voskamp, Diaz
Legia:
BR: Kuciak, Skaba
PO: Jędrzejczyk, Rzeźniczak
ŚO: Żewłakow, Komorowski, Choto, Astiz
LO: Wawrzyniak, Kiełbowicz
DP: Vrdoljak, Borysiuk, Gol, Lukasik
OP: Radovic, Wolski
BP: Rybus, Żyro, Kucharczyk, Kosecki
N: Ljuboja, Hubnik
Polonia:
BR: Przyrowski, Gliwa
PO: Baszczyński, Tosik
ŚO: Sadlok, Jodłowiec, Kokoszka
LO: Cotra, Brzyski
DP: Trałka, Piątek, Jeż
OP: Bruno, Baruchyan
BP: Sultes, Wszołek
N: Cani, Sikorski
Lech:
BR: Buric, Kotorowski
PO: Bruma, Kikut
ŚO: Wojtkowiak, Kamiński, Arboleda, Wołąkiewicz
LO: Henriquez, Djurdjevic
DP: Murawski, Injac, Możdzeń
OP: Stilic, Krivets
BP: Tonev, Wilk
N: Rudnev
Od razu można w porównywaniu skreślić Polonię, bo jak widać ma duże braki i poza tym nawet Ci najlepsi jej piłkarze nie są jacyś wspaniali. Następnie odpada Lech, oni co prawda mają kilku świetnych piłkarzy, ale np kompletnie nie ma zmiennika dla Rudneva. Boczni pomocnicy też nie maja alternatywy. Obrona też po odejściu Bosackiego i słabej formie Arboledy nie powala na kolana. Kolejno odpada Śląsk, bo niby wszystko pięknie ale Pawelec to też taki lewy obrońca z przymusu i już bardziej Paljic na takiego pasuje niż on. Na każdej pozycji pisałem zaczynając od najlepszego piłkarza na danej pozycji w danym klubie, dlatego np trzeci ŚO Śląska jest gorszy od naszego trzeciego. Ta sama sytuacja ma się co do DP i BP. Napastnicy też lepsi w Wiśle. Zostaje Legia i niby jest na papierze tak fajnie jak u nas, ale np taki Radovic póki co nie ma zmiennika, bo wielka podnieta Wolskim, ale niech jeszcze coś więcej pokaże. O ile tego zmiennika Radovicia można jeszcze znaleźć, o tyle Ljuboja jest kompletnie sam. Powiecie zaraz a co za zmiennika ma Biton, a wg mnie ma najlepszego zmiennika, bo ani Hubnik, ani Sikorski nie prezentują się choćby tak jak Genkov. BP mimo że utalentowani i chwaleni też wg mnie nie powalają to samo ze zmiennikami na DP. To wszystko apropos kadr, a teraz podstawowe jedenastki. Z każdego zespołu na daną pozycję jeden zawodnik najlepszy na danej pozycji. Pierwszy dostaje 5 pkt następny 4 i tak dalej. Po podliczeniu wyjdzie kto ma najmocniejszą, bo każdy się czepia, że nie kadra a pierwszy skład ważniejszy. Na szczęście akurat wszystkie zespoły grają takimi samymi ustawieniami także nie będzie źle z tym ocenianiem
BR: Kuciak, Pareiko, Kelemen, Buric, Przyrowski
PO: Celeban, Baszczyński, Jędrzejczyk, Jovanovic, Bruma
PŚO: Chavez, Fojut, Komorowski, Sadlok, Wojtkowiak
LŚO: Żewłakow, Jodłowiec, Bunoza, Pietrasiak, Kamiński
LO: Wawrzyniak, Paljic, Henriquez, Cotra, Pawelec
LDP: Sobolewski, Murawski, Każmierczak, Vrdoljak, Trałka
PDP: Dudek, Borysiuk, Wilk, Injac, Piątek
PP: Tonev, Iliev, Madej, Żyro, Wszołek
LP: Małecki, Rybus, Sobota, Wilk, Sultes
OP: Melikson, Radovic, Mila, Stilic, Bruno
N: Rudnev, Biton, Ljuboja, Cani, Voskamp
Podliczając:
Legia: 40
Wisła: 44
Śląsk: 33
Polonia: 20
Lech: 29
Oczywiście, zaraz będzie że coś nieobiektywnie, ale każdy ma różne zdanie. Tylko mnie za psychola nie weźcie, akurat mam dużo czasu i wzięło mi się na takie porównania. Pozdrawiam