|
Poniekąd tak jest tylko nie wiem kto jest bliżej pozycji państwa Elbanowskich, a kto bliżej posłanki PO. Tak jak już wspomniałem ostatnio mam bardzo często styczność z polską służbą zdrowia i widzę poprawę jeśli chodzi o to co gwarantują mi opłacane przeze mnie składki zdrowotne. Czas oczekiwania na wizytę to już pochodna wielu czynników. Na wizytę u chirurga w szpitalu w Wołominie ze skierowania od lekarza rodzinnego miałem czekać 2 tyg. a poszedłem do innej przychodni w Warszawie i dostałem wizytę u chirurga od ręki. Później nie było problemu umówić się na wizytę do lekarza od chorób wewnętrznych, od którego dostałem z kolei skierowanie na kilka bezpłatnych badań. Kolejną wizytę mam na poniedziałek i też nie sądzę, aby były jakieś problemy. Oczywiście sytuacja wygląda inaczej na wsi i w mniejszych miastach, gdyż występuje tam problem z brakiem odpowiednich specjalistów w regionie i często trzeba jechać przez pół polski żeby dostać się do specjalisty np. parkinsonowego, o którym pisałem. Na całą Polskę jest kilku-kilkunastu specjalistów w tej dziedzinie. Tak samo przy okazji wspomnianej przeze mnie operacji kręgosłupa u znajomego dowiedzieliśmy się, że na całą Warszawę jest zaledwie kilku bardzo dobrej klasy chirurgów od tych spraw i każdy robi operacje w kilku miejscach w jednym dniu.
|