Wyświetl pojedynczy post
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.01.2012, 09:42
Szpen napisał(a):Wyświetl post
tak ograniczonej umyslowo osoby jak Ty dawno nie spotkalem. Czy ty wiesz co to jest deficyt sektora finansow publicznych? Wiesz co na niego sie sklada?

Dam Ci jeden przyklad - wystarczajaco wyrazny, abys go zrozumial.

W Warszawie buduja metro - koszt odcinka od Daszynskiego do Wileniaka to 3 miliardy złotych (zaokraglilem dla Ciebie). Unia daje na to kase. Super, za ich kase, zbudujemy sobie metro mozna sobie pomyslec.
Tylko Unia da Nam ta kase, jak rozliczymy sie z faktur. Bedzie fajnie, tylko za co rozliczymy sie z tych faktur? Budzet Warszawy to ok. 12-13 mld zlotych. Kupa kasy.Tylko ta kupa kasy potrzebna jest na szkolnictwo, szpitale, urzednikow (1mld sic!) itd. To skad wziac 3 mld na metro? A no z pozyczki. Warszawa wydaje obligacje, ktore bedzie splacala x lat. Ale bedzie miala kase zeby oddac za metro, co usprawni komunikacje i da swietnego kopa do rozwoju. Dzieki temu stolica sie rozwinie, zdobedzie nowych pracodawcow, w podatkach ludzie kase zwroca. Tylko ze teraz, mamy 3 mld deficytu bo wzielismy pozyczke.

Jak nie rozumiesz powyzszego, to sie nie wypowiadaj. Bo jak czytam Twoje posty, to widze obraz Polski jako zascianek Europy, z dalszym brakiem drog, oczyszczalni, szpitali i szkolnictwa. Bo ty wolisz nie miec nic, niz miec deficyt ktory splacasz regularnie.
Widzisz każdy normalny człowiek byłby hiperszczęsliwy jakby UE dawała kasę Polsce (nawet kosztem większego deficytu) na to aby leczyć chore na białaczkę dzieci , żeby dawała kase na zamykane szkoły , żeby dotowała żywność a nie ograniczała jeszcze moce produkcyjne krajów mających potencjał rolniczy. A nie dawała na drogi , mosty czy metra bo wiesz gdzie ja je mam jak widzę umieralnie w centrum onkologii ? jak widze dzieciaki które bedą w przyszłym roku tłoczone w 40 osobowych klasach i dojeżdzających godzine do podstawówki bo im pozamykali na osiedlach?
Odpowiedz mi łaskwco czemu w UE na to nie dają? Odpowiedz mi czemu Tusk nie weźmie tych 3 mld z metra na leczenie czy szkoły, nie powie jak mąż stanu- NA DROGI I METRA POCZEKAMY ALE SĄ WAŻNIEJSZE SPRAWY. Czemu UE nie zależy żeby leczyć i uczyć Polaków. Czemu w Polsce ludzie są tak głupi a mądrzeją dopiero wtedy jak sami mają problem? Już nawet nie pisze o stanie polskiej armii bo o tym dorobkiewicze zapatrzeni w "fachowców" nawet nie wspominają- bo albo nam jest armia nie potrzebna i zlikwidować tego molocha zjadającego kase albo ją tak zmodernizować żebyśmy mogli walczyc dłużej niż te przysłowiowe 3 dni.
Ale ważniejsze są drogi,metra i z całym szacunkiem stadiony. Z razie katastrofy zawsze można przecież przespać się na Narodowym i śmignąć taczkami po A1

Cytat:
Jak nie rozumiesz powyzszego, to sie nie wypowiadaj. Bo jak czytam Twoje posty, to widze obraz Polski jako zascianek Europy, z dalszym brakiem drog, oczyszczalni, szpitali i szkolnictwa
Bo jesteśmy zaściankiem Europy razem z kilkoma innymi krajami a będziemy jeszcze większym a szpitali i szkół będzie coraz mniej więc juz się kompromituj bo chyba nie widzisz co sie dzieje. Wyznacznikiem dobrobytu nie jest to że można na kredyt kupić samochód czy TV LCD. I żeby nie było ze jestem przeciwnikiem kredytów czy rozsądnego deficytu narodowego ,ale jest pewna gradacja ważności spraw
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej