Drozd napisał(a):

Unia nie daje, tylko ZWRACA. Najpierw trzeba wsadzić. Poruszamy się w planie Unijnym 2007-2013, więc teraz jesteśmy na minusie, bo raz że inwestujemy, a dwa że Unia odda kasę gdy projekty będą gotowe. Wiem, że Tobie Kaczor wybudowałby drogę w rok, Donek potrzebuje więcej czasu ...
wislak68 napisał(a):

|
1. Orban podniósł VAT.[...]Ponieważ tak ogromną wagę przywiązujesz do opinii instytucji międzynarodowych to dodam jeszcze że KE poparła zaproponowane przez Orbana podwyższenie stawki VAT.
|
Zgadza sie, tylko dlaczego KE to zatwierdziła? A no dlatego, że sytuacja Węgier jest cienka. Maja 80% zadłużenia PKB, nrak środków w kasie. Muszą zabrać kasę od ludzi. A przypominam Ci, że VAT nie wali w przedsiębiorców, tylko w zwykłych ludzi, którym drożeją zakupy. Do tego dochodzi inflacja, która przez to rośnie. Bank centralny jako tako chamował inflację, tylko Orban był na nich przez to zły, bo dusili wzrost gospodarczy przez duszenie inflacji i pilnowaniem stóp procentowych.
wislak68 napisał(a):

|
2. Węgry nie mają "na życie" w takim samym sensie w jakim nie ma "na życie" Polska i w związku z tym otwiera w instytucjach światowych linię na 20 mld EUR. Być może tego nie wiesz ale kredyty zaciągane w BŚ czy MFW są z defincji najdroższe. Udziela się je krajom które nie są w stanie pozyskać ich na rynku. A myślę że akurat z tym Madziarzy nie będą mieć problemu. A jeśli chodzi o tzw: "niezależność Banku Centralnego" to wszystkie tego typu argumenty podnoszone w momencie gdy Sarkozy do spóły z Merkel dyktują "niezależnym BC" w Grecji, Hiszpani, Włoszech czy Polsce co mają robić, brzmią kuriozalnie. Szczególnie w przypadku kraju walczącego z recesją gdzie postkomunistyczny nominat na stanowisku prezesa BC w sposób bezczelny robi co może żeby zrobić Orbanowi "na złość".
|
To co napisałeś nie trzyma się kupy. Skoro rośnie im oprocentowanie obligacji (już 10%)to znaczy że nikt o zdrowych zmysłach nie da im kasy, bez swojego zabezpieczenia. Będzie to Węgrów kosztowało więcej niż pożyczka z MFW.
wislak68 napisał(a):

|
3. Uwag o "zwiększeniu socjalu" i "wprowadzaniu gospodarki sterownej ręcznie" nie rozumiem. Chyba że chodzi Ci oto że chce obciąć komunistycznemu nominatowi na stanowisku prezesa BC zupełnie odstające od realiów wynagrodzenie. Ale to chyba zmniejszenie socjalu?
|
o zmianach w BC napisałem wyżej.
Jeżeli chodzi o resztę to w dużym skrócie można opisać to tak: Orabn nie tylko zrobił skok na BC, ale także na swój naród i konstytucję wprowadzając zapisy które umożliwiają mu wdrażać ustawy bez konsultacji społecznych. Gdzie tu demokracja? Pomijam fakt zdelegalizowania komuchów, bo ja ich również nie lubie, ale te zmiany odcinają społeczeństwo i inna od komuchów opozycje od wszystkiego.
.
zresztą - dobrą puentą powyższej jest dzisiejsze zachowanie forinta - jest najniżej w historii do EUR. Taka jest wiara w Orbana przez instytucje finansowe z całego świata.