Wyświetl pojedynczy post
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.01.2012, 23:49
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Jeden z głupszych pomysłów, jakie ostatnio słyszałem. Kara za przedsiębiorczość i pochwała przeciętności. Socjalizm w najczystszej postaci.
Wcale nie w socjaliźmie wszyscy maja mieć po równo. Tutaj chodzi o coś innego. Możesz mieć załóżmy 5 000 000 ale za każdą zlotówkę powyżej płacisz do wspólnej kasy 50 groszy i buduje się z tego drogi, baseny, wały przeciwpowodziowe itd. Albo kase której masz za dużo pożyczasz komu chcesz i na co chcesz. Bez procentu. Wiesz jaka to swtysfakcja umożliwić komuś rozwój?

Teraz jest wielu ludzi którzy mają miliony a nie kiwneli przez całe życie palcem i dyżo więcej ludzi którzy pracują całe życie a nie mają nic. To dopiero jest głupie.

Szpen napisał(a):Wyświetl post
Zrozumcie wreszcie, że pożyczanie pieniędzy jest dobre! Pożyczanie to najtanśza opcja pozyskania pieniądza. Nawet gdy kraj jest bogaty, ma na koncie miliardy to i tak emituje obligacje i sprzedaje je, bo to mu sie oplaca. Lezaca kasa na kontach zarabia, caly czas ja mamy, a pozyczony kapital splacamy w transzach ktore nie maja wiekszego obciazenia/znaczenia dla budzetu. Im zdrowsza gospodarka, tym pozyczanie pieniadza jest tansze. Jak widac na rycinie powyzej, oprocentowanie wegrów skoczyło do 8-9 procent. W Polsce za 10-latki dają teraz 5,75 na rynku otwartym. Minimum 30% mniej niż madziary.

W....ia mnie gdy czytam takich krzykaczy, co to tylko panstwowe wielbia, a jedynymi argumentami jakim sie posilkuja to z dupy wziete w danej sytuacji przyklady.Gadamy o Wegrach, a ten mi wyskakuje ze duzo placimy za km autostrady. Co to ma wspolnego z tematem dyskusji?

Wegry ida zla droga, Orban przesadza, probuje zwiekszyc socjal, zrobic gopodarke sterowana centralnie. Juz teraz wylazi zbuntowane 100 kola na marsz. Za kilka miesiecy, gdy nikt nie bedzie chcial pozyczyc im pieniedzy i braknie na wyplaty sektorowi publicznemu lub na leczenie, albo pozycza ale na duzy procent, to dopiero beda strajki.

ps1. Drozd radze zdjac okulary i spojrzec na temat obiektywnie, bez politycznego zaciecwierzenia.
ps2. przytaj moje posty i pokaz mi gdzie wielbie Donalda - bo w kazdym poscie mi to wypominasz.
Donald też uważa że pożyczanie jest dobre. Więc może go nie wielbisz ale niewiele się od niego różnisz. Kto decyduje o tym która gospodarka jest zdrowa? Agencje ratigowe? Piszesz coś o kasie na kontach gdzie są te konta skoro przez ostatnie cztery lata pożyczyliśmy 100 mld $ a nie ma na obwodnicę huty kilku milionów. Dlaczego większość inwestycji infrastrukturalnych ma zostać wygaszona po Euro w Polsce? Co w sytuacji jak nasze oprocentowanie "skoczy"? Bo przecież wystarczy ze jakaś agencja krzywo spojrzy.

I na koniec to ma wspólnego cena kilometra autostrady, że żeby wybudować 100 km na Węgrzech potrzeba cztery razy mniej pieniędzy niż w Polsce. W związku z czym nie masz sie co martwić o ich infrastrukturę, bo oni są w stanie wybudować za swoje a my nie jesteśmy w stanie wybudować nawet za pożyczone, a trzeba będzie oddać. Z czego? Z emerytur które zostana po tych co nie dożyli 67? Czy znowu z pożyczonych? I Ty mi coś mówisz o ekonomii? Proszę cie.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 04.01.2012 o godz. 00:05.
Hej Nasz TS !!