Najlepiej Drozd nie studiować i pozostawać na poziomie gimnazjum, nieprawdaż?
Temat Węgier był wielokrotnie poruszany na łamach tego tematu, w tym głównie z mojej inicjatywy i moje prognozy dotyczące tego, że stopniowa nacjonalizacja majątku państwa i niezależnych instytucji w wykonaniu Orbana przyczynią się do realnego bankructwa tego kraju zaczynają się spełniać. Pamiętajcie, że powoli kończą im się środki na wyciąganie pieniędzy do łatania budżetu.
- OFE zlikwidowali, a środki włączono do budżetu
- Bank Narodowy Węgier jako niezależne ciało został praktycznie w tej chwili zlikwidowany
- uderzenie w banki przez ustalenie stałego kursu przy ratach hipotecznych (banki austriackie straciły miliardy euro)
- stawka VAT 27% jest już na maksymalnym poziomie jaki jest możliwy do ustalenia w UE
- podniesienie podatków, czyli odejście od linówki (tak Orban wprowadził liniówkę o czym już tu kiedyś pisałem) może uderzyć w konsumpcję
Rezerwy walutowe Węgier wynoszą obecnie 35 mld euro (w Polsce jest to ponad 70 mld euro). Z MFW chcieli pożyczyć od 15 do 20 mld euro, ale staje się to coraz mniej prawdopodobne. Licząc problemy ze spłatą długu na początku roku w wysokości 5 mld euro oraz możliwe wielokrotne interwencje w tym roku może oznaczać to, że rezerwy stopnieją do okolic 20-25 mld euro.
http://forsal.pl/artykuly/578674,weg...tunkowych.html