domin_czyzyny napisał(a):

kwoty za Nuneza (1-1,2 mln eur) i Bitona (1,6 mln eur) są znane i potwierdzone.
A, że ich wzięli to dlatego bo mieli nadzieję awansu do LM, byłaby wtedy kasa na ewentualny wykup - jakby się sprawdzili i byli niekwestionowanymi gwiazdami. A poza tym mieli pomóc wtedy, zaraz - a co będzie dalej Stan miał się zastanawiać później.
Biton nastrzelał bramek, dużo ważnych bramek. Bez nich bylibyśmy tam gdzie Cracovia w lidze, a w LE już byśmy marzyli o kolejnym sezonie. Biton ma strzał z daleka jak nikt u nas, potrafi włożyć nogę w tzw. "szprychy" i strzelić tak bramę.
Ale moim zdaniem (subiektywne i okiem laika) nie gra dość dobrze głową i słabo gra kombinacyjnie - co w przypadku Wisły jest niezbędne (ale to może kwestia zgrania ofensywnej części zespołu). Nie wiem, czy jest wart 1,6 mln eur. Najlepszym rozwiązaniem byłoby szukać kupca i zarobić na pośrednictwie - dać Belgom 1,6 mln euro, a sprzedać za 2,5 mln eur. Ale nie wiem czy przepisy UEFA/FIFA na to pozwalają, aby w jednym okienku kupić i sprzedać.
Nunez za pol banki wart kupienia. Ale za 1,2 mln eur - nie wiem, czy nie da się znaleźć kogoś tańszego z jeszcze lepszymi inklinacjami ofensywnymi.
|
Jeśli dobrze pamiętam, to gracz nie może być zgłoszony do rozgrywek w jednym sezonie do więcej niż dwóch klubów, czyli takie pośrednictwo jest możliwe - po prostu Wisła nie zgłasza Dudu do rozgrywek.