Wyświetl pojedynczy post
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.12.2011, 11:02
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Nie zakładam, że każdy polski piłkarz to drewno, to po pierwsze. Po drugie Kazimierz Moskal jest dla mnie "bee", bo nie ma absolutnie żadnego doświadczenia i nie można stwierdzić jakim jest trenerem. Według mnie nie powinniśmy pozwalać sobie na takie eksperymenty jesli chcemy budować poważną drużynę. Oczywiście, może wypalić, ale równie dobrze (a nawet zdecydowanie bardziej prawdopodobnie) może nie wypalić. Tak jak wspomniałem, możemy testować wszystkich po kolei jak Smuda w reklamie Biedronki, ale czy to jest poważne? To jest strzelanie na ślepo i wybieranie najtańszej opcji.
Nie jesteśmy jedynym klubem na świecie gdzie następcą trenera zostaje jego dotychczasowy asystent. Nie jest to strzelanie na ślepo. Każdy długoletni asystent ma pewne zalety, których nie ma każdy nowy trener: np. zna drużynę (na tę chwilę jest to idealna opcja). Czy jakichkolwiek trener w miesiąc pozna ich tak jak Kaziu?

Co do Jaliensa, a Kowalskiego, Lameya, a Burligi czy Bruda, a Jirsaka - w Wiśle nie powinno być miejsca dla żadnego z nich! Wszyscy grają haniebnie słabo (no Jirsak czasem coś zagra), więc powinni zostać zastąpieni lepszymi. Poważnie chcesz grać kimś tak dramatycznie cieniutkim jak Kowalski? To, że transfer Jaliensa się nie udał nie powinno usprawiedliwiać próśb o wystawienie tak słabego zawodnika jak Kowalski. Lamey to kolejny niewypał, ale i tak jest lepszy od Burligi, więc czemu ma grać ten drugi? Przy pierwszej okazji trzeba pozbyć się obu i znaleźć kogoś lepszego (nie wiem czy Łukasz jest wypożyczony czy sprzedany).
Nie wiemy w jakim miejscu byłby wspomniany Kowalski, gdyby zadebiutował w Ekstraklasie w takim wieku w jakim każdy zawodnik powinien - 18 lat i ogrywał się w słabszej drużynie. Być może byłby lepszy od takiego Bunozy. Jednego mu nie można odmówić, całkiem nieźle wygląda pod bramką przeciwnika. Poza tym to może zabrzmi dziwnie, ale nie skreślałbym go jako piłkarza. Burliga też powinien zadebiutować w wieku 18 lat na wypożyczeniu w Ekstraklasie i grać regularnie. Poza tym dlaczego na siłę robi się z niego prawego obrońce?

Co do Bruda to co wy w nim widzicie? To nie jest 17 latek który bardzo wydatnie może podnieść umiejętności i zwyczajnie jest za słaby na Wisłe, a Jirsak stanowi osobną kwestię.
To, że wolę, aby grał wychowanek niż obcokrajowiec, który gra niewiele lepiej. Jego gra to też sygnał dla naszych juniorów, czy młodzieżowców "on dostał szansę, wy też możecie". To też sygnał dla młodych zdolnych jak Maki, że jednak Wisła stawia na młodzież. Wreszcie to jedna z szans na obniżenie średniej wieku, którą mamy strasznie wysoką w tym sezonie. Nigdy nie dostał prawdziwej szansy, nigdzie nie dane mu było zbierać doświadczenia, podczas gdy przychodzili różni zawodnicy i przez kilka sezonów potrafili nas zawodzić. Więcej szans dostaje każdy kupiony zawodnik niż wychowanek. Jak, więc ma być dobrze z naszym szkoleniem?

Wielu bredziło, że to Skorża hamuje kariery naszych zdolnych, bo nie chce ich wystawiać, jakoś w Legii nie ma z tym problemów. Gdybyśmy mieli takiego Wolskiego u siebie to myślicie, że Maaskant czy Moskal (bądź któryś z wcześniejszych szkoleniowców) byłby takim dyletantem by trzymać go na ławie? Jakoś taki Małecki się przebił, czy wcześniej Brożki. Trzeba sobie po prostu uświadomić, że dobrych juniorów to my praktycznie nie mamy, może coś z Czekaja będzie, ale to też nie jest talent pierwszego sortu.
Ten nie mający doświadczenia młody Czekaj już gra tak, że nie ma różnicy między nim, a naszym najlepszym stoperem. Wygrywa prawie wszystkie pojedynki główkowe, jak na swój wiek i doświadczenie świetnie sobie radzi. Z ciekawości sprawdziłem ile zagrał w tej rundzie. Było to 245 minut w lidze, w czasie, których drużyna z nim na boisku straciła jednego gola (błąd Diaza w meczu z Górnikiem). Jeżeli chodzi o wystawianie młodych to skąd wiesz, czy w Legii nie postawiono przed trenerem takiego celu skoro istnieje Akademia? Poza tym jest to zawodnik, który w debiutanckim sezonie gra nie gorzej od Chaveza, czy Jaliensa. Ma dopiero 19 lat. Niewiele starszy był Marcelo jak u nas dostał swoją szansę. I ją wykorzystał. Jakby Czekaj miał osiągnąć w ciągu kilku lat poziom Głowackiego to warto na niego stawiać. Poza tym wypowiada się bardzo rozsądnie, więc liczmy, że jego kariera potoczy się dobrze od strony pozasportowej.

Jasne, nie stać nas. A pieniądze z LE? Chyba nie były kalkulowane w pierwotnym budżecie co? Tak zawsze można usprawiedliwić naszych działaczy i Cupiała. Nigdy kasy nie ma... To co oni z nią robią? Pewnie, wielu milionów euro nie ma, ale żeby na pensję dla porządnego trenera nie było? No błagam. Oczywiście bardziej biznesowym wyjściem jest zjebanie sobie roku z no-name'em za sterami. Wtedy na pewno zarobimy więcej.
Naszym problemem nie jest chyba trener, ale piłkarze. Porównaj obronę Skorży, a obecnych obrońców. W pomocy wyglądamy lepiej, a w ataku... tak samo. Na trenera, który zarabiałby milion euro nas nie stać. A i tak nie ma pewności, że byłoby lepiej. Pieniądze z LE? Być może pójdą na wykupienie Bitona, Nuneza, czy jakiś transfer. Być może na spłatę długu wewnętrznego. Być może na coś innego. W budżecie jest przewidziana kasa na kontrakt Maaskanta i do czerwca mu płacimy.

Co do Bakero to przykład chyba na moją korzyść? Świetny dowód na to, jak debiutant, nawet ze znanym nazwiskiem może być dyletantem. Guardioli się udało, a jak widać sporej ilości trenerów nie, więc czemu Moskalowi ma wyjść?
Mówisz o tym, że Guardioli się udało i tłumaczysz to wielkim nazwiskiem. Dlatego pokazuje Ci Bakero, któremu się nie udało. Ważne, aby trener miał szacunek u piłkarzy z którymi pracuje. Jako asystent mógł sobie go zaskarbić. W zawodnikach widać znowu radość gry, w wywiadach wypowiadają się pozytywnie o trenerze (wiadomo, że to należy brać z przymrużeniem oka).

No i dla mnie hodowanie w pierwszej drużynie kogoś o potencjale najwyżej Boguskiego jest błędem. Zwłaszcza, że jak wspomniałem Brud już taki młody nie jest, a do tej pory nie pokazał niczego.
Tak, bo każdy zawodnik to talent jak Melikson, czy Marcelo. Chyba zapominasz jak Boguski grał przed kontuzją. Jeżeli to jest dla Ciebie błąd to nie mam pytań.
Odpowiedz cytując