Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.12.2011, 03:15
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Bez sensu. Tabela za ostatni sezon ukazywała porównanie siły tych drużyn na Maj 2011, teraz mamy Grudzień 2011, czyli to było siedem miesięcy temu. Aktualna tabela, jak widzisz, trochę różni się od tej z poprzedniego sezonu, a mamy już praktycznie półmetek rozgrywek ligi holenderskiej, więc jest to tabela wiarygodna.

Jeśli mówisz o porównaniu pierwszych jedenastek to ok, jest to trochę moja subiektywna opinia, chociaż jest to zupełnie powszechna opinia. Twente miało w tamtym sezonie okres, w którym prezentowało sie jako drużyna dużo lepiej piłkarsko, niż PSV, natomiast nie mają aż takiego potencjału piłkarskiego, jak PSV i to jest po prostu fakt. W tym sezonie PSV zaczęło grać na miarę swoich możliwości i wyraźnie pokazuje to sytuacja w tabeli.

Maaskant się po prostu trochę asekurował, bo miał przeciwko nim zagrać, to taka typowa przedmeczowa kurtuazja trenerska. Jakby grał przeciwko PSV, pewnie by powiedział, że to PSV jest najlepsze. Nie należy wierzyć wszystkiemu, co mówi Maaskant, naprawdę. W tamtym sezonie owszem, Twente prezentowało się bardzo dobrze, ten sezon mają jednak już zdecydowanie słabszy.
Zresztą o ile się nie mylę, Maaskant mówił to gdzies koło sierpnia, opierając swoją opinię na grze Twente w poprzednim sezonie, a mamy już grudzień. Więc to wszystko już trochę out of date jest.

No i znowu to samo.... .
Krótko w punktach:
1. Jeśli chodzi o wiarygodność aktualnych tabel (w kontekście wynikającej z niej podobno przewagi PSV)... Tym stwierdzeniem rozwiałeś wątpliwości wielu na temat tego kto jest lepszy: Real czy Barca. Ciekawe tylko co z takim argumentem zrobią zwolennicy przewagi Barcy? Myslę że zadumają sie nad przewrotnością (to eufemizm) autora takiej tezy . Ale ponieważ koszula bliższa jest ciału to ciekaw jestem jak wytłumaczysz kibicom Wisły że Twoim zdaniem jest słabsza od np: Ruchu. Życzę powodzenia. Nad wpływem terminarza na zajmowaną pozycję nawet nie chcę się rozwodzić bo tezę uważam za tak absurdalną że szkoda poświęcać jej więcej czasu. Pozwolę sobie tylko skomentować cytatem jednego z forumowiczów o : "naciąganiu faktów pod swoją argumentację"
2. Jeśli chodzi o porównywanie "jakościowe" jednastek to zgadzam się z Twoim stwierdzeniem że Twoja opinia jest subiektywa. Nie zgadzam sie z tym że jest lekko subiektywna. Podobnie jeśli chodzi o pogląd na temat jej powszechności. Jeśli przyjmiemy że dwoje (Ty i emj10) to powszechność to pewnie można by tak założyć. Problem polega na tym że pomimo iż występujecie w liczbie mnogiej to do powszechność jest wam daleko. Dyskusyjnym jest również fakt czy to PSV zaczęło grać na miarę swoich możliwości czy Twente poniżej swoich (szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę początek sezonu).
3. Jeśli chodzi o interpreację wypowiedzi RM: bardzo miło że zechciałeś podzielić się swoim poglądem na temat tego co RM chciał powiedzieć a czego powiedzieć nie chciał na temat Twente. Interpretacja tak samo dobra jak każda inna. Ani gorsza ani lepsza. Jeśli jednak o mnie chodzi to specjalnie mnie nie przekonałeś. Ot takie: naciąganie faktów pod swoją argumentację". Mam zatem nadzieję że nie będziesz miał nic przeciwko temu że pozostanę przy swoim zdaniu i w oparciu o wyrażoną publicznie opinie osoby mającej wiedzę na temat futbolu holenderskiego dramatycznie większą od Twojej będę uważał że na chwilę obecną (przez co rozumiem bieżący sezon) Twente jest drużyną lepszą od PSV.
4. I na koniec o rezerwach. Odnoszę wrażenie że nie zrozumiałeś mojego pytania skutkiem czego popełniłeś wywód który mam wrażenie nikogo nie zainteresuje i do którego ja osobiście nie mam zamiaru odnosić się w żaden sposób. Nie pytałem się o to która drużyna: PSV czy Twente była bardziej "rezerwiejsza" w meczach w Polsce. Ten temat rozstrzygnęliśmy. Moje pytanie brzmiało inaczej: ilu zawodników z podstwowego składu ma nie być wystawionych w pierwszej drużynie aby można powiedzieć że grają rezerwy? O ilę dobrze rozumiem to przyznajesz że w wyjściowym składzie PSV brakowało czterech (moim zdaniem pięciu; pozwól że pominę milczeniem jakość Twojej "polemiki" z moją opinią na ten temat) zawodników z podstawowej jedenastki.
Dlatego spróbuję sformułować to pytanie w sposób być może bardziej dla Ciebie zrozumiały. Czy gdyby w podstawowym składzie Wisły wyszli na mecz: Czekaj, Brud, Boguski i Jovanić a na ławce usiedli: Pareiko, Melikson, Iliev i Diaz to był by to Twoim zdaniem skład rezerwowy czy nie?

PS: Do kolegi emj10: nie chcę niepotrzebnie mnożyć postów a mam wrażenie że w powyższym tekście odniosłem się również do Twoich uwag.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.12.2011 o godz. 03:48.
Odpowiedz cytując