Musimy patrzeć także od strony polityki finansowej klubu. Ja od początku sezonu (a raczej od momentu gdy widziałem co w eliminacjach LM wyprawiali na lewej flance obrony Diaz/Paljic) czekałem, kiedy szansę na tej pozycji dostanie Gervasio Nunez, dla którego jest to (UWAGA) nominalna pozycja. Jak dotychczas spisuje się nieźle i zastanawiam się czy naprawdę kluczowe jest wzmocnienie lewej obrony. Spójrzmy na nasze zestawienie :
BR Pareiko/Jovanic/Kurto - Szukamy 2 bramkarza, bo Jovanic to nie ten poziom. Podobno interesujemy się młodym golkiperem Sandecji - zobaczymy co się tu wyświetli
OP Jovanovic/Lamey - Głęboko wierzę, iż Marko może stać się kluczową postacią naszej defensywy. Lamey jako piłkarz rezerwowy powinien zostać do końca kontraktu (czerwiec 2012), bo na mecze w PP, ewentualnie podczas kontuzji Serba może grać. Wszakże nie mamy tyle pieniędzy by trzymać w składzie aż trzech wysoko opłacanych piłkarzy
OSp Chavez/Czekaj/Jaliens - Jaliens to Wisły przekleństwo, cóż trudno... kto mógł to przypuścić. Walka między Chavezem i niestety kontuzjogennym Czekajem powinna przynieść dobre efekty. Kew grałby tylko w przypadku kontuzji wielu zawodników.
OSl Bunoza/Diaz - Jak dla mnie Gordan (prócz Czekaja, który rozegrał bardzo mało spotkań) był najlepszym środkowym obrońcą Wisły w rundzie jesiennej. Junior Diaz pokazał, że grając na LEWEJ połówce środka obrony spisuje się naprawdę dobrze. Tu również nie potrzeba moim zdaniem zmian.
OL Nunez/Paljic - Nunez moim zdaniem okazać się może dobrym lewym obrońcą, a gdy w środku pola mamy wysoką konkurencję to właśnie tu będzie bardziej potrzebny. Dragan, mimo mojej sympatii do walecznego Serba(Niemca? ;D) grał kiepsko i rezerwa to maksimum, na które może liczyć. Cóż może widziałbym tu jakiegoś nowego zawodnika, ale nie zapchajdziurę jakich mamy tylko solidne wzmocnienie.
Linia pomocy : Tu jak pokazują ostatnie mecze bardziej sprawdza się ustawienie z jednym defensywnym pomocnikiem, jednym cofniętym rozgrywającym i 3 piłkarzy bardziej ofensywnych i tak powinniśmy grać.
PSdef Wilk/Sobolewski - dwóch świetnych piłkarzy, w wielu spotkaniach pewnie widywać ich będziemy razem na placu gry. Wzmocnienia niepotrzebne
PSroz Garguła/Jirsak - Dwóch niezłych piłkarzy, którzy notują wahania normy. Tu również - jak się wzmacniać to tylko bardzo dobrym zawodnikiem
SKR Małecki/Boguski
ROZ Melikson/Brud
SKR Iliev/Kirm
Trójka ofensywnych piłkarzy Wisły potrafi grać wymiennie, więc opisywać będę ich razem.
Tu naprawdę potrzebujemy wzmocnienia! Melikson - wiadomo najlepszy piłkarz Wisły, pewniak do składu. Małecki to gracz, który świetne mecze przeplata gorszymi. Ilievowi z kolei starcza sił na zdecydowanie mniej minut niż 90. Kirm rozegrał bodajże najgorszą rundę w karierze, a w Bogusia możemy wierzyć. Z Twente zagrał nieźle, wcześniej najczęściej był najgorszy na boisku. Daniel Brud to wcale nie taki młody zawodnik (22 lata), a na seniorskich boiskach nie pokazuje się z dobrej strony. Grać tu mogą także Jirsak czy Garguła. Przynajmniej jeden gracz robiący różnicę przydałby się nam baaaaardzo (Delew?)
N Biton/Genkov - dwa typy różnych wysuniętych napastników. Jednakże rotację na tej pozycji mógłby uzupełnić mogący grać rolę ofensywnego pomocnika Świerczok.
Podsumowując :
2-3 wzmocnienia w rundzie jesiennej, kluczowe - jednego ofensywnego pomocnika. Lewy obrońca i napastnik/ofensywny pomocnik mile widziani. Ewentualnie jeszcze bramkarz.