tedyy napisał(a):

W którym elemencie piłkarskiego rzemiosła?
Bo jest 14cm wyższy? Bo kosztował 400 tysięcy euro? Bo jest zagranicznym piłkarzem?
Bunoza jak dla mnie może konkurować z Czekajem. Obaj lewonożni piłkarze, obaj o podobnych warunkach fizycznych. Celeban jest prawonożnym zawodnikiem, o głowę niższym od Bunozy. Mimo, że jest niższy od Bunozy to lepiej sobie radzi w ofensywie.
Czasem mam wrażenie, że dla wielu polski zawodnik musi być dwie klasy lepszy od zagranicznego piłkarza, aby u nas grał. W przypadku równości nie chcemy postawić na rodzimego gracza. Były posty, że się wspominało o Magierze z Górnika, a czy dla przykładu jest on słabszy od Paljicia? Burliga za słaby, ale Czikosza większość chciała zostawić, różnicy w grze wielkiej nie było. To samo tyczy się kilku innych piłkarzy. Wielu piłkarzy u nas może szukać formy przez kilka sezonów, a jak nasz wychowanek, czy inny młody piłkarz u nas nie zagra w czwartym swoim meczu porywających zawodów to jest już krytykowany.
Ja rozumiem, że w wieku 22 lat piłkarz powinien być już ukształtowany. Tylko nie rozumiem tej krytyki Daniela Bruda, która tutaj nie dawno była. Na kilka spotkań, które rozegrał chyba raz był najsłabszy na boisku, w pozostałych spotkaniach byli zawodnicy słabsi od niego. Od niego się wymaga cudu, a nie gra znacznie gorzej od tych, którzy zarabiają kilkanaście razy więcej i tyleż samo razy więcej szans otrzymali. Gdzie on miał zdobyć to doświadczenie. Skąd wiemy ile potrafi Filip Kurto? Możliwe, że w MESA jest jakiś zawodnik co grałby na takim samym poziomie jak kilku graczy z naszej 18-stki meczowej. Gdyby nie kontuzje to nikt by teraz nie mówił o tym, że Czekaj może grać u nas na stoperze. Jednak potem jak grają z konieczności to wymagamy od nich cudów.