Wyświetl pojedynczy post
Rinah
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.12.2011, 19:47
BobBudwniczy napisał(a):
Kłania się czytanie z rozumieniem. Kiedy byli dostępni dla Wisły już Ci napisałem: Jankowski w 2010 roku gdy trafiał do Ruchu Chorzów z Piaseczna, Kucharczyk w 2010 r. gdy trafiał do Legii ze Świtu, Mierzejewski w grudniu 2008 roku gdy trafił do Poloni Warszawa z Wisły Płock za 140 000 euro (za free + ekwiwalent za wyszkolenie), Peszko który trafił do Lecha z Wisły Płock za darmo, Gol w 2008 roku gdy trafiał do Bełchatowa ze Sparty Brodnica lub w 2010 r. za darmo do Legii……Z kim się tu miała Wisła licytować za Mierzejewskiego za kwoty kilkukrotnie większe od ceny za Meliksona? O czym ty piszesz? Co jest chore?
Dla Wisły w każdym roku - idąc tym torem rozumowania - są dostępni niemal wszyscy młodzi polscy zawodnicy mający etykietkę „talentu”. Jeśli nie jako seniorzy, to juniorzy i trampkarze. Setki zawodników, z których jednak finalnie tylko paru zdoła osiągnąć jakiś tam sensowny poziom. Bo problem polega na tym, że nie da się dokładnie przewidzieć, jak dany chłopak się rozwinie i czy nie podzieli np.: losu Nawotczyńskiego, lub Ławeckiego. Łatwo dziś mówić że trzeba było postawić akurat na Mierzejewskiego, wiedząc, jak potoczyły się jego losy. Nawet Barcelona nie jest w stanie ściągnąć do siebie wszystkich najbardziej utalentowanych zawodników i w 100% przekuć ich na gwiazdy. Nawet tam przebija się tylko niewielki procent wszystkich szkolonych graczy.

Ty ciągle bazujesz na grupce zawodników, z których tak naprawdę jedynie dwóch prezentuje w miarę dobry piłkarski poziom – Mierzejewski i Peszko. Reszta miałaby duże problemy z walką o miejsce w składzie tej „zagranicznej” Wisły. Nawet gdybyśmy ich odpowiednio wcześnie ściągnęli i rozwijaliby się równie dobrze jak w innych klubach, dwóch to za mało, by stworzyć drużynę i rezygnować dla nich z nastawiania się na sprowadzanie obcokrajowców typu Meliksona, Ilieva czy Bitona. Obcokrajowców znacząco podnoszących jakość gry jest na rynku znacznie więcej w zasięgu polskich klubów. Nie tylko dwóch, trzech.

BobBudwniczy napisał(a):
A gdzie to taka drużyna jest tworzona? Możesz mi podać?
Była tworzona wszędzie tam gdzie pisałem w różnych okresach czasu. Wszystkie polskie kluby regularnie w większym lub mniejszym stopniu stawiają i stawiały na młodych polskich zawodników, nie tylko pierwszoligowe. Wy z Rw88 widzicie tylko obecną rundę jesienną i jedną Legię. Klubów w Polsce są setki i nie każdy gra/grał wyłącznie graczami „pod trzydziestkę” lub obcokrajowcami.

BobBudwniczy napisał(a):
Awansowaliśmy do LM powiadasz…. A przypadkiem to i nie wygraliśmy LM?
Cieszę się, że moja literówka dostarczyła Ci tyle radości. Złapałeś mnie! Oczywiście chodziło mi o LE. Oczywiście wiem dlaczego wolisz udawać, że tego nie rozumiesz.

BobBudwniczy napisał(a):
Ostatnia runda : Kirm 14 meczy, 2 gole,1 asysta, Sobota 14 meczy 2 gole, 1 asysta, Kucharczyk ta runda bez formy, ale za to Gol (defensywny pomocnik) takie same statystyki, Rybus 2 gole i 9 asyst. Wiek i cena zakupu
To tylko ostatnia runda. Ja piszę o całokształcie. Może przypomnisz jak wypadali Ci rzekomo tak wspaniali zawodnicy na tle Kirma w poprzednich sezonach i do jakich wielkich sukcesów poprowadzili swoje zespoły?

BobBudwniczy napisał(a):
Rozumiem że Twoim zdaniem nie ma takiej teraz takiej potrzeby, a postawa naszych skrzydłowych Cię satysfakcjonuje i jest na pucharowym poziomie?
Nie. Ale lekarstwem na to nie są wymienieni przez Ciebie zawodnicy, tylko ktoś lepszy i to ktoś, kto rzeczywiście będzie mógł i chciał przejść do Wisły. Bez przepłacania.
Odpowiedz cytując