yoda79 napisał(a):

|
Widac, że młodzi jesteście, przed erą wszechobecnej telewizji tez były genialne druzyny.
|
Ja opieram się na zdaniu ojca. Mówił, że jedynym zespołem, który grał podobnie nieziemską piłkę był Ajax Cruyffa, potem dopiero Barcelona z Cruyffem jako trenerem, ManUtd przed katastrofą i Milan holendrów. A ostatnio to chyba "Galaktikos" z Madrytu.
Wiadomo, takie oceny są subiektywne, ale prawdą też jest, że obecnie gra się piłą inną niż kiedyś. Pressing na całym boisku, tempo niesamowite. Tylko technika pozostaje taka sama. I pomimo tego Barca gra piłkę finezyjną, piękną. Dla mnie to jest wręcz niemożliwe. Więc myślę, że jednak kiedyś grało się łatwiej.
A co piłkarzy, to ja pamiętam takich od 1996 roku. I na pewno wtedy nie było lepszego od Messiego. A ojciec mówił mi, że Messi już z 3 lata temu przeskoczył takiego Maradonę. A Pele? Pele grał w czasach gdzie wyniki hokejowe nikogo nie dziwiły. Więc i bramek więcej strzelał. Może Cruyff, ale to i tak inna era. Myślę, że Ronaldo z przed kontuzji mógł być lepszym piłkarzem, ale niestety poważne zerwanie ścięgien przerwało na jakiś czas jego karierę, a po kontuzji już nie grał takiej piłki.