|
Koniec rundy za nami to zrobię moje krótkie podsumowanie piłkarzy.
Bramkarze:
Pareiko - niby gorsza runda od ostatniej ale to dalej jak na ligę świetny bramkarz. Ma rewelacyjny refleks jednak widać że dość wolno czasem wychodzi z bramki przez swój wiek. Mimo wszystk przedłużyć kontrakt. PRZEDŁUŻYĆ KONTRAKT
Jovanic - gość do siebie nie przekonał, nie jest aż tak słaby jak niektórzy uważają, ale biorąc pod uwagę ile za niego zapłaciliśmy to jednak wtopa transferowa. Dodatkowo blokuje miejsce dla innych obcokrajow, a na ławce może siedzieć jakiś Polak nie gorszy od niego, dlatego były przymiarki pod Stachowiaka chociażby. POZBYĆ SIĘ
Kurto - tak naprawdę to leka zagadka mowi się że utalentowany ale szans nie dostaje, a w młodzieżówce ostatnio grał słabo. Na trzeciego może być. ZOSTAWIĆ
Obrona
Jaliens - niestety jedna z większych wtop transferowych ostatnich lat. Trzeba się go pozbyć jak najszybciej, ale to łatwe nie będzie bo kontrakt do 2013. Źle się ustawia, daje się przepychać, gra na alibi, nawet ostatnio się okazało że nie jest naszym najlepiej wyprowadzającym piłki obrońcą bo chociażby Diaz robi to lepiej. Przy nim każdy drugi stoper wygląda słabo bo musi grać i za siebie i za niego. Pisałem kiedyśs że w erze Cupiała wśród obrońców miałby problem załapać się do pierwszej 10. OPCHNĄĆ JAK NAJDALEJ JUŻ ZIMĄ, EWENTUALNIE ROZWIĄZAĆ KONTRAKT ZA POROZUMIENIEM STRON
Chavez - sympatyczny klocek. Ma wielką siłę i niezłe przyśpieszenie, ale włazi na raz wślizgiem, plus kompletnie nie umie grać w powietrzu. Może być jak dla mnie tylko trzecim stoperem. ZOSTAWIĆ JAKO REZERWOWEGO
Bunoza - zaczynał w klubie fatalnie, ale ostatnio jakby się lekko rozwinął jak dla mnie. Szkoda tych kontuzji. Dawałbym mu więcej szans gry bo wiek na wystrzelenie z forma ma idealny. Lewonożni obrońcy na rynku to rzadkość więc powinien zostać. ZOSTAWIĆ
Diaz - na lewej jest beznadziejny i nigdy lewym nie był i nie będzie. Jeden z bardziej drażniących sposobem gry piłkarze. Jednak na stoperze całkiem nieźle ostatnio sobie radził (ostatnia kartka tego nie zmieni). Najlepiej w klubie gra głową plus nienajgorzej ze stopera rozprowadza piłkę. Jednak jest tylko wypożyczony a dawanie za niego pół melona to przesada także raczej to jego ostani sezon u nas. NIECH DOGRA DO KOŃCA SEZONU I POŻEGNAĆ
Jovanovic - utalentowany według mnie. Jeden z nielicznych na którym możemy w przyszłości zarobić. Niezłą wydolność ma, charakter i chęć gry widać sporą. Dodatkowo uniwersalny, choć dla mnie to jednak prawy obrońca. ZOSTAWIĆ
Lamey - miał dużo słabych meczy i kilka dobrych. Technika jak na ligę dobra jednak wydolność słabiutka co dyskwalifikuje go na bocznego obrońcę. NIECH DOGRA DO KOŃCA SEZONU I NIE PRZEDŁUŻAĆ Z NIM KONTRAKTU.
Czekaj - zaledwie 19 lat ma więc jeszcze spokojnie łapie sie w kategoriach młody zdolny. Ja widzę w nim niezły potencjał, taki by ocierać się regularnie o kadrę. Niestety często kontuzjowany. ZOSTAWIĆ
Paljic - jak dla mnie to zwykły słabiak. Jak ktoś go określił: piłkarz z trzeciej Bundesligi. Zdecydawanie najsłabsze ogniwo pierwszej jedenastki. NIECH DOGRA SEZON I NIE PRZEDŁUŻAĆ Z NIM KOŃCZĄCEGO SIĘ KONTRAKTU
Pomocnicy:
Melikson - wiadomo najlepszy z naszych więc się nie będę rozpisywał. ZOSTAWIĆ
Sobolewski- z bólem serca ale jednak to powinien być jego ostatni sezon u nas. Wieku nie oszukasz. Walczy jak zawsze ale wydolnościowow juz nie ten piłkarz a i problemy ze zdrowiem. Z KOŃCEM SEZONU GO GODNIE POŻEGNAĆ TAK JAK ŻURAWSKIEGO.
Garguła - tak naprawdę zagrał jeden dobry mecz w Odense. To zdecydowanie za mało i też juz ma 30 na karku. Problem jest jego kontrakt nie dość że duży to jeszcze długi bo do 2014 roku. Także jest problem i licze że jak Wisła postawi jasno sprawę że nie będzie na niego stawiać to sam będzie chciał odejść a nie kluczowo trzymać się kontraktu. PRÓBOWAĆ SPRZEDAĆ LUB WYPOŻYCZYĆ (JUŻ TERAZ) JAK SIĘ NIE UDA TO KONTRAKT ROZWIĄZAĆ WRAZ Z KOŃCEM SEZONU.
Jirsak - ma się wrażenie że albo on albo Garguła, ja bym mimo wszystko postawił na Jirsaka bo lepiej pracuje w defensywie. Dodatkowo młodszy nie nękany kontuzjami i pewnie zarabia znacznie mniej. Na rezerwe się łatwo zgadza a ktoś na ławce musi siedzieć. JA BYM SPRÓBOWAŁ PRZEDŁUŻYĆ Z NIM KONTRAKT O ROK NA TAKICH SAMYCH WARUNKACH JAK TERAZ.
Nunez - tu jest też pewna zagadka. Po pirwsze wątpliwe że wydamy na niego 1,2 mln euro. Po drugie ma wyraźne wady. Wiadomo że to latynos i to dopiero jego pierwsza runda w Europie. Więc istnieje duże prawdopodobieństwo że w następnej rundzie może grać lepiej. Dobre mecze przepata z bardzo słabymi. Mam wrażenie że on sobie wybiera w jakich meczach opłaca mu się grać na maksa, a to już poważny zarzut. JEŚLI W NASTĘPNEJ RUNDZIE WYRAŹNIE SIĘ NIE POPRAWI TO NIE WYKUPYWAĆ.
Kirm - nikt tak nie wkurza jak on. Bardzo żałuje że klub nie szukał kupca naniego po ostatnim sezonie do czego nawoływałem. Po tamtym sezonie myśle że była realna szansa gdzieś go wysłać do Rosji, Ukrainy czy Turcji za 1-1,5 miliona euro. Dobrze że strzelił dwa gole w LE to może dalej jest nadzieja że znajdzie się ktoś naiwny choć już pewnie za mniej. SPRZEDAĆ GO JUŻ W TYM OKIENKU.
Małecki - wkurza, ale widać że mu zależy na klubie wiec niech zostanie jeszcze na tą runde i następny sezon. Trzeba też coś z nim zrobić by częściej widział kolegów. MIMO WAD ZOSTAWIĆ.
Wilk - w tej chwili dla mnie najbardziej wartościowy gracz obok Meliksona. ZOSTAWIĆ
Brud - gość ma już 22 lata. Jak ktoś pisze o nim w perspektywie talentu to mnie aż brzuch boli od śmiechu. Za Kulawika był Rado piłkarz o takim samym talencie obecnie II (trzecia) liga. WYWALIĆ BO BLOKUJE MIEJSCE MŁODSZYM.
Iliev - Ma swoje lata i myślę że kontraktu z nim nie przedłużymy który kończy się w 2013 roku. Dobry gracz choć te jego ostatnie podanie irytuje. ZOSTAWIĆ
Napastnicy:
Boguski - mam sentyment do niego za czasów Skorży do momentu kontuzji był według mnie świetny. W chwili obecnej za bardzo nie ma miejsca dla niego, choć cieszy że trochę ostatnio pograł. WYPOŻYCZYĆ W ZIMIE.
Genkov - Całkiem solidny gracz choć nie taki by sam mecze wygrywać. Walczy sporo dla drużyny, ale ja bym chciał go zobaczyć w parze z drugim napastnikiem. ZOSTAWIĆ
Biton - dobry ale suma 1,6 mówi wszystko. Nie do wykupienia. Idealny na drużyny które coś grają. Gdy się pojawia autobus to jest nie widoczny. NIE STĆ NAS NA WYKUP, MUSIAŁBY CHYBA W ZIMIE STRZELIĆ Z 20 GOLI BY KTOŚ MYŚLAŁ U NAS O JEGO WYKUPIE.
Podsumowanie:
W przerwie zimowej ja widzę to tak: out Jaliens, Kirm, Garguła, Brud, Jovanic + wypożyczenie Boguskiego
Po końcu sezonu: out Diaz, Paljic, Lamey, Sobolewski, Nunez, Biton.
Niestety problem się robi bo to ponad 10 zawodników.
|